"Iskreno, uopće me ne iznenađuje današnji istup Milorada Dodika kojim traži da Ustavni sud Bosne i Hercegovine do petka u 12 sati povuče jučer donesenu Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda kojim se brisanjem člana 39. onemogućava blokada rada ovog Suda", kazao je za Politicki.ba poslanik u Narodnoj skupštini Rs Ramiz Salkić. 

Navodi da je Milorad Dodik skupa sa Draganom Čovićem "ovladao svim polugama vlasti u Bosni i Hercegovini, počev od parlamenata, vlada, pravosuđa, raznih agencija, što im je, kaže, omogućilo da upravljaju svim procesima u zemlji.

"Jedino im je još ostao Ustavni sud na koji je Dodik računao nakon što se, pod njegovim pritiskom, morao povući sudija Zlatko Knežević. Jučerašnja odluka Ustavnog suda, zasad, pomrsila je Dodikove i Čovićeve račune i bit će interesantno vidjeti koju "silu" će Dodik demonstrirati nakon što Ustavni sud ostane pri svojoj odluci. Naravno, ako ostane", ističe Salkić u izjavi za Politicki.ba.

On, podsjeća da je krajnje licemjerno da Milorad Dodik proglašava neustavnim jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH, a istovremeno, Ustavni sud Rs još od uspostave mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Rs 2002. godine radi suprotno Ustavu i suprotno Zakonu o Ustavnom sudu Rs.

"Od 2002. godine Ustavni sud eniteta Rs, suprotno ustavnoj odredbi i suprotno Zakonu o Ustavnom sudu odlučuje o svim pitanjima koje Bošnjaci proglase vitalnim nacionalnim iinteresom.  

Upravo zbog tog neustavnog i nezakonitog poslovnika kojeg se drže pri odlučivanju, nikad ni jedan zahtjev Kluba Bošnjaka nije proglašen vitalnim nacionalnim interesom. 

I to traje do danas. 

Pisali smo, žalili se, upozoravali sve relevantne institucije u zemlji, tražili reakciju međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini, stranih ambasada, ali do danas, protiče, evo, 21 godina, nikad ni pismenog odgovora na naše žalbe i upozorenja nismo dobili, a kamo li da je neka institucija reagirala, među kojima ni one međunarodne", kaže Salkić za Politicki.ba.

Salkić smatra da Ustavni sud Bosne i Hercegovini neće podleći prijetnjama i bijesu Milorada Dodika.

Politički.ba

Popularno