- U međuvremenu na ovom zadatku pokušaja radikalizacije Bošnjaka i prikazivanja ih kao takvih vlastima entiteta RS pridružio se ekstremni dio bosanskih Hrvata koji pokušava ostvariti neostvarene ratne ciljeve tzv. Herceg-Bosne, koja je presuđena kao UZP od strane Haškog tribunala. Mi koji danas govorimo istinu, zagovaramo pravdu, za njih koji slijede politike presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, koji veličaju i nagrađuju presuđene ratne zločince za njih mi postajemo narod koji se radikalizira.

Uprkos svim napadima i optužbama Bošnjaci trebaju ostati ustrajni u pronošenju istine i traženju pravde za naš narod i našu domovinu, ali hladni, mirni i trezveni, jer to najviše nervira naše neprijatelje. Mi i tokom agresije i nakon genocida nad našim narodom nismo posegnuli za osvetom i teškim ratnim zločinima, a mnogi su to očekivali. Nakon povratka u mjesto progona nismo poduzeli nijednu osvetničku akciju prema onima koji su počinili teške ratne zločine tjerajući nas u logore, mučeći nas, ubijajući nas i spaljivajući naše domove.

Mi imamo obavezu da govorimo istinu i da na njoj ustrajavamo, bez obzira na njihove kvalifikacije, jer oni žele da nas zaplaše kako bi prestali govoriti istinu i kako bi njihova laž postala istina. Zbog toga, bez obzira kako nas kvalifikovali, diskriminirali, vodili sudske procese, prijetili, ucjenjivali, glavu gore i hrabro istinu govorimo, istinu koju su dokazali i presudili međunarodni sudovi u Hagu - ističe Salkić.