Harold Tobin, profesor na Odsjeku za nauku o Zemlji na Univerzitetu u Washington i direktor Northwest Pacific Seismic Network, objasnio je magnitudu i prirodu zemljotresa u Turskoj.

Navodeći da je njegov otac proveo pet godina djetinjstva u Istanbulu i Ankari tokom svog doktorata, Tobin je rekao da je jedno od područja na kojem je radio bio Anadolijski rascjep.

Istakao je kako je Turska jedna od zemalja koje su najsklonije zemljotresima, a da su dva zemljotresa zaista bili snažni.

"Ovo nisu samo najveći zemljotres koje smo doživjeli posljednjih godina u Turskoj, već i najveći potresi u svijetu u posljednjem stoljeću ili više u stambenim područjima", rekao je Tobin.

"Očekivali su se zemljotrese u ovoj regiji, ali je magnituda potresa bila veća od predviđene", rekao je.

"Mislim da se tako veliki potres na rasjednoj liniji istočne Anadolije nikada nije dogodio u historiji. Naknadni zemljotresi koji su zahvatili druge regije na rasjednoj liniji, samo devet sati kasnije, bili su bez presedana. Povezani s potpuno drugom crtom. Ova linija bio poznat i prije, ali zemljotresi ove magnitude nisu. Nažalost, kombinacija ovo dvoje je strašna tragedija. Prvi zemljotres prouzročio je mnogo štete, ali drugi je razorio cijelo područje", objasnio je profesor.

Osvrćući se na informaciju da je Anadolijska ploča nakon zemljotresa pomjerila za tri metra Tobin je rekao da je Anadolija zapela između dvije rasjedne linije.

"U zemljotresu koji se dogodio stotinama godina kasnije, centimetrička kretanja pretvorila su se u metre."

Tobin je objasnio naučne činjenice iza pomjeranja.

“Afrika se pomiče prema sjeveru, Saudijska Arabija gura zemlju prema istoku, zbog čega se ploče pomiču vrlo sporo. Ovo pomicanje je centimetar svake godine, ali ove su ploče zapele između linija rasjeda. Znate što se dogodi kada pokušate gurnuti težak komad namještaja, prvo se opire, ne miče se. To stvara napetost u zemljinoj kori, ali zatim oslobađa svu svoju energiju za minutu ili više kada se dogodi zemljotres. Nekoliko metara pomaka se dogodilo duž ovih rasjeda. To je bila akumulirana napetost stotinama godina tektonskih pokreta ploča," kazao je Tobin.

Slični potresi već su viđeni u Japanu 1940-ih i Indoneziji 2004. i 2005., no između zemljotresa su prošli mjeseci.

"Međutim, dva zemljotresa ove magnitude u manje od 24 sata bila su gotovo bez presedana. Bilo je to vrlo, vrlo Dugo vremena i mislim da ovako nešto nismo vidjeli od izuma seizmoloških instrumenata", rekao je, prenosi Daily Sabah.

Klix.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana