Kuka i motika se digla nakon jučerašnjeg incidenta na Ilidži u kome je jedna osoba iz Srbije, prema zvaničnim informacijama, zadobila povrede nožem. 

Ustala je policija i za, koliko da izgovoriš "keks" identificirala  napadače koji su se usudili da na ovaj način osramote gostoljubivo Sarajevo, ustala gradonačelnica Benjamina Karić kako bi se lično uvjerila u dubinu rana povrijeđenog gosta iz Srbije i razloge zbog kojih je "ranjen". 

Ustao je, kako vidimo, čitamo i čujemo, cijeli jedan korpus Facebook branitelja sarajevskog obraza i gostoprimstva, a sve da pokažu Srbiji, odnosno Beogradu da je Sarajevo miroljubiv grad i da im se javno zakunu da Sarajevo više nikad neće napadati Beograd niti, Sarajlije pod opsadom držati Beograđane. 

Ispade tako. 

Policija je identificirala i, ako je vjerovati medijima, već uhapsila neke od huligana koji su napali roditelje djece (odnosno, imali sukob sa jednim od roditelja) koja su učestvovala na nogometnom turniru na Ilidžil. 

Bravo za policiju! 

Jer, šta god da je razlog napada, niko nema pravo da nekoga, u miru, niti verbalno, niti fizički napada i vrijeđa, pa makar mu ovaj neprijateljskom zastavom ispred nosa mahao i provocirao ga. 

Te stvari u svakoj zemlji rješavaju nadležni čuvari reda i mira. 

No vratimo se količini bosanske empatije zbog incidenta koji je postao udarna vijest svih bh. medija u zemlji, kao i osuda i  izvinjenja  tipa "ne u moje ime", prijetnji "hapsi, zatvaraj, ubijaj" svakog ko u komšije mrko okom pogleda, a zbog čega jučer pucaju društvene mreže.

Vratimo se zabrinutoj gradonačelnici Benjamini Karić, još zabrinutijem Edinu Forti ili najvećem zaštitniku "bratstva i jedinstva",a  posebno jedinstva po mjeri SDP-a u Bosni i Hercegovini, Vojinu Mijatoviću, koji je napad na gosta iz Srbije ocjenio kao posljedicu "nacionalnih interesa, ratnih pokliča i zastava, ličnih interesa..." koje, kako je napisao, političke patriote kriju "iza nacionalizma i fašizma". 

Opa, bato, gdje si bio samo dan ranije?! 

I ne samo Vojin, već gdje su bile sve ove plačip...e sa društvenih mreža što se izvinjavaju Srbiji, dok je u Bijeljini "huligan" i to sportista zapišavao džamiju uz psovku da "..ebe sve muslimansko". 

Da ne idemo ni godinu unazad, pitam gdje su svi oni bili koji mjesec ranije kad je u Milićima napadnut učenik, Bošnjak, koji je sa teškim ozljedama glave završio na operaciji. 

Ili, isto tako, koji mjesec ranije, kad je u Tehničkom školskom centru u Karakaju kod Zvornika, napadnut učenik, Bošnjak, a napadač nakon što ga je "razvalio" sa društvom otišao u kafić da  proslavlja "degenek muslimanu". 

Ili, gdje ste, svi vi, čuvari sarajevskog obraza i časti (neka mi oproste, zaista, mnogi časni), bili svih ovih godina, dok su, tobože, "huligani", ustvari, prispio podmladak zločinačkih škola iz prošlog stoljeća, po bošnjačkim mahalama i selima u Rs, napadali, četničkim pjesmama plašili ucvijeljene majke, a vaše  FGR hanume, istovremeno grlile "četnika u razvoju" Draška Stanivukovića.

Gdje ste, svi vi, što vam je krvni pritisak, zbog jučerašnjeg incidenta na Ilidži "otišao u tačku", bili kad su vam, komšiju Huseina, srbijanski policajci hapsili na ulazu u Srbiju, a da, osim njegovih izranjavanih, saboraca, ni riječ ne čusmo od raznih "forta" "dina", "nermina" i njima sličnih čuvara "sarajevskog dostojanstva i gostoljubivosti", koji se evo i jutros prenemažu po društvenim mrežama u stilu "halali nam Srbijo, nećemo više nikad".

U mreži rasplakanih branitelja "časti Sarajeva" stiže vijest da je u incidentu učestvovao i podmladak "Zemunskog klana" izvjesni Anton Miladinović iz Batajnice. 

Odkud on? Svratio "nako"?

I o tome neka brinu policija i njeni inspektori.

Ko je koga napao na Ilidži, ko su oni s fantomkama na glavi koji su učestvovali u napadu, ko je nožem ranio jednog od roditelja djece koja učestvuju na turniru, ko je kome mahao zastavom ispred nosa, utvrdit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Neka policija radi svoje, kao i u svakoj normalnoj zemlj. Trebamo im vjerovati, jer oni su naša policija, bez obzira šta im ko prigovarao..

Onim pak, što šalju "poljupce" Srbiji uz poruke izvinjenja "ne u naše ime" jer se neki huligan u Sarajevu usudio nožem zaparati čovjeka iz Beograda, poručujem "ne u moje ime". 

Moje dostojanstvo i moje saosjećanje spram svakog nezakonitog postupka u zemlji želim da brane imnstitucije države, a ne oni kojima je, još uvijek, nokat gosta sarajevskih vašara iz Srbije, vrijedniji od svake bosanske, posebno bošnjačke glave. 

Ne u moje ime! 

Politički.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana