Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu PSFBiH u gostovao je danas u programu TVSA i kratko prokomentarisao medijske objave o mogućim imenima za Vijeće ministara.

Odbacio je špekulacije na tu temu, kako je rekao, jer dok se imena ne dostave Borjani Krišto, zvanične potvrde imena još nema, a i kad budu zvanična, sve to ide u SIPA-u na provjeru, pa tek onda u parlament. Kao primjere medijskih špekulacija naveo i to kako su jučer ujutro mediji prenosili informaciju da će SNDS ponuditi Denisa Šulića, za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

"Nakon sastanka u Doboju, ta kandidatura je povučena. Nisam bio za imenovanje Šulića i njegovo povlačenje je opravdano, jer kad su u pitanju konačne odluke Vijeća ministara, nisam za to da SNSD ponudi ključnu osobu za glasanje.

Ono što me zabrinjava što sam jučer čuo od Dodika je da namjerava Denisa Šulića zamijeniti Sevlidom Hurtićem, pripadnikom bošnjačkog naroda, koji je s političke tačke gledišta još više problematičan", ističe Arnaut.

"Radi se o Hurtiću, koji je kao iz Pokreta za državu, međutim, to je čovjek kojeg je Dodik imenovao za ministra turizma u Vladi RS, to je čovjek, koji je otvoreno govorio da neće svoj glas dati delegatu iz reda opozicije u RS za Državni dom naroda, na kraju je to i uradio i omogućio SNSD-u četvrtog delegata. To je čovjek, koji je imenovao svog amidžića Amira Hurtića u Vijeće naroda RS i taj Amir Hurtić je glasao sa ostalim Dodikovim Bošnjacima da Srebrenka Golić bude u rukovodstvu Vijeća naroda.

Govorimo o čovjeku koji je politički potpuno Dodikova osoba, i uzimajući u obzirom da se izjašnjava kao Bošnjak, što nije sporno, ali bi imao taj odlučujući presudni glas u Vijeću ministara BiH. To mi je strahovito zabrinjavajuće. I nadam se da će unutar Trojke, Osmorke biti postavljena crvena linija da Dodik ne može imenovati Hurtića u Vijeće ministara. Jučer je to u Doboju Osmorka već odbila i čini mi se da je Dodik to uvažio, zbog toga kažem sva imena o kojima se špekuliše, nije gotovo, dok sve nije gotovo i imena ne budu zvanična i potvrđena", rekao je Arnaut.

SB

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana