Ramiz Salkić (SDA) poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Rs, nije glasao za novi saziv Vlade ovog entiteta, iako se u njenom sastavu nalazi ministar Sevlid Hurtić, kadar Pokreta za državu.

Kao razlog odbijanja podrške novom sazivu entitetska vlade Salkić navodi stav premijera Radovana Viškovića koji ga, kaže, nije uvjerio da će prestati diskriminirati Bošnjake u entitetu Rs.

"Pitao sam premijera da li će poštovati član 97. Ustava entiteta i učiniti entitetska organe multietničkim, hoće li prestati negirati bosanski jezik i omogućiti bošnjačkoj djeci da isti izučavaju. Hoće li provesti presude nadležnih sudova i vratiti djecu u Konjević polju i Vrbanjcima u redovan obrazovni proces u ovom entitetu.

Pitao sam ga hoće li nova vlada početi poštovati odluke Ustavnog suda BiH, Haškog tribunala, hoće li promijeniti politiku prema Srebrenici itd, ali, nažalost nisam dobio pozitivan odgovor" kaže Salkić u izjavi za Politicki.ba.

On navodi da je izostanak podrške novoj Vladi Rs njegov lični stav, ali i odgovornost  i obaveza prema njegovim glasačima, istini i pravdi.

Klub poslanika Pokreta za državu, na čelu sa Sašom Grbićem, za razliku od Salkića dao je podršku novoj entitetskoj vladi.

Ta podrška, sudeći po raspoloženju članova Kluba neće izostati ni u narednom periodu prilikom donošenja određenih skupštinskih odluka.

Sve to ukazuje na teški raskol u Klubu Pokreta za državu u kome su se poslanici SDP, DF i BH Zeleni priklonili politici SNSD koji ima većinu u NS Rs.

Iako nezvanično, nagovještava se isključenje Ramiza Salkića iz Kluba poslanika Pokreta za državu, što bi značilo i eliminaciju SDA iz ovog Pokreta.

"Nemam problem sa bilo kakvom odlukom kolega iz Kluba koje se mene lično tiču.

Imam svoj stav i meni je interes birača na prvom mjestu", kazao je Salkić za Politicki.ba.

Popularno