Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, komentarisao je izborne rezultate "Pokreta za Državu", nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i današnje imenovanje Milanka Kajganića za glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Koalicija koja je okupila probosanske stranke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS "Pokret za Državu", prema rezultatima u ovim trenucima, osvojila je oko 35.000 glasova, a prema riječima potpredsjednika Salkića, broj je mogao biti veći da je ostvaren potpuno jedinstven nastup.

- "Pokret za državu" je okupio najveći broj političkih subjekata koji su željeli da se udruže i koji su očekivali glasove probosanski orijentiranog stanovništva na području entiteta RS. S druge strane, imali smo pokret sličnog naziva, a žrijeb je htio da na listiću budu jedan iza drugog, što je stvaralo određene zabune kod građana. Do sad ostvareni rezultati "Pokreta za državu" su dovoljni za pet mandata. Treba imati u vidu da je druga lista imala oko 4.000 glasova, što je u konačnici na jednom zbirnom mjestu moglo donijet šest poslanika. Računajući da ćemo dobiti još glasova poštom, možda se moglo računati i na sedam poslanika. Nismo imali potpuno jedinstven nastup, zato nismo u potpunosti zadovoljni rezultatom u smislu povećanja broja narodnih poslanika - ocijenio je Salkić.

Dodao je da do potvrde rezultata očekuju da će možda doći do šestog poslanika, te da na takav način biti skupina koja je poželjna i potrebna za formiranje vlasti u manjem entitetu.

- Ako dođemo u tu situaciju, na sto trebamo postaviti sve probleme s kojima se susreću Bošnjaci u proteklih desetak godina, kao što su negiranje bosanskog jezika, negiranje genocida, pitanje identiteta, veličanje ratnih zločinaca, pitanje diskriminirajućih propisa koji Bošnjake čine neravnopravnim kao građane entiteta. Otvara se lepeza pitanja koja treba riješiti. I ako ne budemo dio vlasti, mi ćemo u svakom trenutku nastojati činiti sve što je moguće da nametnemo naše teme kao teme o kojima se razgovara i koje će biti rješavane - naglasio je Salkić.

IMG_8828.JPG - Salkić:

Podsjetio je da je nametanje izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći, prema mnogim ocjenama, atak na demokratiju i prevara građana.

- Potpuno je jasno da kada ulazite u izborni proces po jednim pravilima, taj izborni proces treba završiti po pravilima koja su važila kada se ušlo u proces. Svako mijenjanje pravila u toku izbornog procesa narušava ono što je demokratija i sigurno da je to loša poruka - kazao je Salkić.

Salkić je komentarisao i imenovanje Kajganića za glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Naime, Kajganiću kritičari zamjeraju navodnu bliskost sa SNSD-om Milorada Dodika, a Salkić je naglasio kako se od Kajganića očekuje da radi prema zakonima ove zemllje.

- Tako će odbiti sve sumnje i komentare koji se odnose na njegovo imenovanje. Imamo veliki zastoj u procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, te imamo očekivanja da se to pokrene. Imamo velika očekivanja i u procesuiranju onih koji se vežu za korupciju različitih oblika, očekivanja kada je u pitanju poštovanje Zakona o negiranju genocida i tako dalje. Na glavnom tužiocu je da pokaže da je objektivan i da građani onda steknu povjerenje u njega - kazao je, između ostalog, Salkić.

Preporod.info

Popularno