Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje će započeti svoju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

On je stigao nekoliko dana nakon zvaničnog početka predizborne kampanje, a programom posjete planirano je da se susretne sa svim članovima Predsjedništva BiH te delegacijom oba doma državnog parlamenta.

Sa Erdoganom su došli i pojedini ministri iz turske vlade. Kako su saopćili iz Parlamenta BiH, u delegaciji bit će ministar vanjskih poslova Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus i ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu. Također dolaze i zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik, zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Erdogan je posljednji put u BiH bio prošle godine u augustu kada je bio kum kćerki Bakira Izetbegovića, no njegovoj posjeti i odlasku u Tursku, raduje se uvijek i Milorad Dodik. On svaki put ističe da je saradnja turskim predsjednikom dobra te da je on dobar lider i važan partner u regionu.

Osim što dolazi u momentu predizborne kampanje i komplikovane geopolitičke situacije u svijetu, u BiH vlada i snažna politička kriza izazvana mogućim nametanjem izmjena u Izbornom zakonu BiH za šta se vjeruje da će visoki predstavnik Christian Schmidt pogodovati HDZ-u. Turska u Vijeću za implementaciju mira (PIC), kako saznaje Klix.ba, podržava tehničke izmjene Izbornog zakona, ali ne i nametanje promjena u političkom kontekstu.

Nakon posjete BiH, Erdogan će otići u Srbiju, a zatim i Hrvatsku.

S obzirom na to da s Erdoganom stižu i turski privrednici, osim političkih na stolu će očigledno biti i ekonomske teme. To bi mogla biti šansa za podizanje privredne saradnje BiH i Turske na viši nivo.

Klix.ba

Popularno