Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je otvoreno pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje prenosimo u nastavku:

- Poštovani reisu-l-ulema dr. Huseine ef. Kavazoviću,

Obraćam Vam se  prije svega kao čovjek koji Vas i Vaš rad poznaje više od 27 godina, kroz različite vidove saradnje koji su bili i jednim dijelom mimo mog političkog djelovanja.  Činim to i kao potpredsjednik ovog entiteta, u ime ogromnog broja muslimana Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine.

Duboko žalim zbog napada koje Vi lično trpite ovih dana za  iskazano razmišljanje i upute koje ste podijelili sa  muslimanima koje predvodite u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine. Izražavajući Vam punu podršku u slobodi širenja istine i zagovaranju pozitivnih vrijednosti u našem društvu.

Cijenjeni reisu-l-ulema dr. Huseine ef. Kavazoviću, 

Vi koji ste bili na braniku Bosne i Hercegovine od prvih dana agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji ste logoraš HVO logora, koji ste hrabro pozvali da se sačuvaju pravoslavne crkve i Srbi na teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, kada je vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba vršila genocid nad našom braćom i sestrama  „sigurne zone“ UN Srebrenica, Vi koji ste proučili Fatihu nad svakom otkrivenom masovnom grobnicom u Podrinju, Vi koji ste zajedno sa povratnicima iz iste šerpe jeli grah u povratničkim kampovima pod šatorima, a niste morali, Vi bez kojeg, kao tuzlanskog muftije, nije tekao povratak u Posavinu, Brčko, Semberiju i naše Podrinje.

Vi koji ste bili na čelu svih inicijativa za pronalazak lokacija za ukop ubijenih Bošnjaka Podrinja u mjestima gdje su svirepo ubijeni, Vi koji ste predvodili sve kolektivne dženaze u Podrinju kada je bilo najteže,  Vi koji ste mudro i hrabro ustali i pozvali muslimane 11. jula 2015. godine u Potočarima  da se okrenu prema Kibli, kada su Vučićevi obavještajci iscenirali incident da bace ljagu na preživjele žrtve genocida, Vi koji ste okupili 5. decembra 2015. godine intelektualce i zvaničnike muslimana Bošnjaka da potpišu zajedničku izjavu kao okvir vjerskog, političkog i civilnog djelovanja Bošnjaka u ovom vremenu.

Vi kao vrhovni vjerski autoritet pozvani ste ukazivati muslimanima koje predvodite ko je po Vašem sudu dostojan podrške muslimana koje predvodite, a u isto vrijeme i poslati poruku političarima kakvi bi trebali biti da bi zaslužili podršku muslimana.

Vaša poruka se ovih dana zlonamjerno, pogrešno interpretira sa ciljem nanošenja štete kako Vama lično tako i samoj Islamskoj zajednici koju predvodite. Razumijevam da Vaša poruka okupljenim muslimanima vjernicima ne mora biti nužno poruka i Bošnjacima koji su ateisti, Bošnjacima koji prihvaćaju da su muslimani, ali nisu praktikanti šerijatskog propisa, te su je zbog toga pogrešno shvatili i zlonamjerno tumače.

Godinama posmatram kako Srpska pravoslavna crkva u ovom entitetu snažno podržava politiku Milorada Dodika.  19. jula  2022. godine sami vrh Srpske pravoslavne crkve okupio se na privatnom imanju Milorada Dodika. Niko iz reda tzv. srpske opozicije, ali i ovi koji Vas napadaju nije se drznuo kazati da je taj čin direktna podrška politici Milorada Dodika niti držati slovo crkvenim velikodostojnicima kako se trebaju ponašati ili će oni reći javnosti da se građani žale na njihove postupke.

Muslimani Bošnjaci čiji ste vrhovni vjerski autoritet i poglavar  od Vas očekuju da  pošaljete poruke ko bi nas trebao predvoditi u političkom životu, a u isto vrijeme kakve bi vrijednosti trebao imati političar koji očekuje da ima podršku onih koji cijene i poštuju Vaše mišljenje.

Cijenjeni reisu-l-ulema u životu muslimana Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine Islamska zajednica i Vi kao reisu-l-ulema imate važnu ulogu za opstanak našeg naroda i zbog toga imate moju ličnu podršku i poštovanje za Vaš rad - stoji u pismu potpredsjednika Salkića.

Popularno