Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u naselju Maćesi, opština Milići, prisustvovao tradicionalnoj Šehidskoj dovi, koju su organizovali Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i džemat Nova Kasaba

Prigodnim vjerskim programom, te učenjem dove za šehide, preživjeli su odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

U periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. godine, ubijena su 73 stanovnika ovog mjesta čija se imena nalaze na centralnom spomen-obilježju.

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da je međunarodna zajednica svojim pasivnim odnosom i nečinjenjem da diskriminacija prestane vjetar u leđa srpskoj vlasti koja je provodi.

- Ambijent i okruženje u kojem danas Bošnjaci žive u ovom entitetu su nepovoljni. Generator svih problema Bošnjaka u ovom entitetu danas je separatistički orijentisana vlast entiteta koja kroz diskriminaciju Bošnjaka želi provesti ratni cilj o etnički čistom srpskom pravoslavnom entitetu.

Zbog toga je u svim entitetskim, lokalnim organima i javnim preduzećima zaposleno oko 1 posto Bošnjaka što je u potpunoj suprotnosti sa ustavnim odredbama.

Međunarodna zajednica svojim pasivnim odnosom i nečinjenjem da diskriminacija prestane vjetar je u leđa srpskoj vlasti koja je provodi.

Mi moramo biti svjesni ovog stanja. Otvoreno o njemu moramo govoriti kako bi pridobili međunarodnu zajednicu da djeluje da diskriminacija prestane. U ovom entitetu svakodnevno se krši Dejtonski mirovni sporazum, a nemamo reakcije visokog predstavnika.

Ovakvo stanje nas dodatno obavezuje da više brinemo o našim ognjištima i da ustrajemo u borbi za naša prava i našu domovinu.

Ovo današnje okupljanje pokazuje da u nama ima volje i snage da ova naša ognjišta i u budućnosti budu naša, u našoj domovini Bosni i Hercegovini

Država to smo mi, tako se ponašajmo i radimo za našu domovinu - rekao je potpredsjednik Salkić.

Popularno