U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak.

- Dana 13. jula 1995. godine u "poljoprivrednom magacinu" u Kravici ubijeno je preko 1.370 muškaraca i dječaka. Sjećamo ih se na ovoj stranici iako nam nije bilo dozvoljeno da uđemo jer lokalne vlasti mjesto zločina pretvaraju u "poslovni objekat". Majke i preživjeli će istrajati - poručili su iz Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica.

Majke Srebrenice danas su obišle nekoliko lokacija gdje su ubijani Srebreničani, muškarci, starci, djeca, žene. Okupile su se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a potom obišle zgradu Osnovnog suda u Srebrenici i prostor ispred stare policijske stanice u kojoj su mučene žene i djeca.

Ovo nije prvi put da se majkama zabranjuje ulazak u zadrugu.

Osnovni sud u Srebrenici izrekao je u novembru 2014. godine presudu majkama Srebrenice zbog incidenta koji se desio 13. jula 2013. godine kada je grupa od 150 osoba, uglavnom srebreničkih žena, pokušala ući u krug poljoprivredne zadruge u Kravici.

Kordon policije iz RS-a je tog 13. jula pokušao spriječiti ulazak povorke, sastavljene većinom od žena, u krug Kravica, međutim, tada je došlo da sukoba. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede.

Srebrenički sud je zbog ovog incidenta novčano kaznio Zumru Šehomerović sa 200 KM, učesnicu povorke koja je u Kravice došla odati počast žrtvama.