Pokret za domovinu, koji objedinjuje 10 probosanskih političkih partija, sudeći po informacijama koje se mogu čuti, već je, u većini od 9 postojećih izbornih jedinica u Rs-u, usaglasio kandidate na izbornim listama za NS Rs kao i druge nivoe vlasti na predstojećim općim izborima. 

Osim da je Vojin Mijatović kandidat Pokreta za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Senad Bratić za potpredsjednika Rs, saznajemo da će nosilac liste za NS Rs iz izborne jedinice 7, biti Ramiz Salkić dosadašnji potpredsjednik Rs. 

Riječ je o izbornoj jedinici kojoj pripadaju Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Osmaci, Milići i Vlasenica, a koja se smatra jednom od najmnogoljudnijih regija naseljenim bošnjačkim stanovništvom. 

U izbornoj jedinici 5, koja objedinjuje dobojsku regiju, kandidat za nosioca liste je, najvjerovatnije, Sevlid Hurtić, aktuelni predsjednik Gradske skupštine u Doboju i jedan od najagilnijih zagovarača jedinstvenog nastupa probosanskih stranaka na oktobarskim izborima. 

"Tek naredne sedmice imat ćemo kompletirane liste po izbornim jedinicama. Ono što već znam – znam da će liste okupiti najozbiljnije i najvrijednije ljude koji su spremni da se bore za politička i sva druga prava povratnika, bez obzira iz koje političke partije da dolaze. 

Mnogi naši glasači žive u inostranstvu i ja očekujem da će se na vrijeme registrirati kako bi mogli da glasaju u oktobru", kazao nam je Edin Ramić jedan od prvih ljudi Pokreta za domolvinu. 

Ramić je, inače, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta BiH i nosilac kompezacijskog mandata u svojoj izbornoj jedinici.

Za razliku od nesporazuma oko kreiranja izbornih listi političkih partija koje će se boriti za osvajanje vlasti na prostoru Federacije, zasad nema informacija o mogućim nesuglasicama oko izbora kandidata na listama za NS Rs.

"Mi u ovom trenutku najviše vodimo računa o registraciji za izbore naših građana koji žive u inostranstvo. Ono što nas plaši je spora obrada prijava za registraciju od strane CIK-a. 

Mislim da CIK nije dovoljno kapacitiran kako bi mogao na vrijeme obraditi sve pristigle prijave za izbore. 

Rok za registraciju je 19 juli. 

Iz privatnih kontakata znam da su se mnogi naši građani registrirali, ali nemaju povratnu informaciju da li im je registracija validna", kaže za Politicki.ba Edin Ramić. 

Ramić navodi da ima informaciju da se za oktobarske izbore do sada iz inostranstva prijavilo oko 32.000 birača, od čega su njih oko 20.000 birači sa prostora Rs. 

Iznenađuje da među političkim partijama koje čine Pokret za domovinu, nema Konakovićevog NiP-a.   

Politički.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana