U povodu obilježavanja godišnjice genocida u "zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica", u Kozarcu je upriličena izložba fotografija "Bol majki Srebrenice", autora Ahmeta Bajrića Blicka i projekcija filma "Quo Vadis, Aida?".

Organizatori ovog događaja bili su Asocijacija Proaktiva iz Tuzle, na čelu sa Amelom Suljićem, produkcijska kuća Deblokada Sarajevo i Anita Hodžić.

Izložbi fotografija i projekciji filma prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

- Na svaki način naša je obaveza radi budućnosti da svakodnevno radimo na razvoju kulture pamćenja i sjećanja na genocid nad našim narodom u Bosni i Hercegovini. Genocidna namjera koja je bez ikakve sumnje postojala za sve nas Bošnjake na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine na najbrutalnij način realizirana je i ovdje u Prijedoru. Zbog toga je veoma važno da upravo ovdje kroz umjetničke izražaje podsjećamo se na genocid nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica kojeg je počinila vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba a međunarodne zajednica posmatrala i nije se tome adekvatno suprotstavila. Iz tih događaja i takvog ponašanja mi uvjek iznova moramo izvlačiti pouku za sebe i buduće generacije.

Ni jedan umjetnički izražaj ne može na adekvatan način prikazati bol majke za djetetom, patnju silovane djevojčice, plač djeteta za babom, ali je važno ohrabriti umjetnike da rade na ovim temama i pomoći im da što vjerodostojnije prikažu bol žrtava i njihovih porodica. Zbog toga pohvaljujem odlučnost i hrabrost organizatora da ovakav sadržaj učine dostupnim posjetiocima u Kozarcu - poručio je Salkić.

Faktor.ba

 

 

 

Popularno

  • 7 dana

  • 30 dana

  • Sve