Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i historijskim satom u Domu kulture, te prigodnim vjerskim programom u mjesnoj džamiji, danas je obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Drinjače kod Zvornika.

30. maja 1992. godine lokalno civilno bošnjačko stanovništvo je zatočeno u Domu kulture, a potom su muškarci, njih 87, strijeljani,dok su mnoge žene silovane. Ukupan broj ubijenih tih dana je veći od stotinu.

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 285 Bošnjaka Drinjače, mnogi su ubijeni tokom povlačenja prema Srebrenici i u genocidu 1995. godine.

U ovom mjestu je i u božićnoj noći, 6/7. januara 1942. godine počinjen zločin kada su Dangićevi četnici u selu Sopotnik pokupili gotovo svo bošnjačko stanovništvo. Prema izjavama svjedoka, zarobili su 89 muškaraca, žena i djece u tri kuće i žive ih zapalili.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim stanovnicima Drinjače.

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da je zločin individualni čin, a da su suočavanje sa zločinom i katarza kolektivni čin onih iz čijih redova potiču zločinci.

- Naša okupljanja i sjećanja na zločine počinjene nad našim narodom, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, imaju za cilj da se zločin ne bi zaboravio i ne bi ponovio.

Mi tražimo istinu i pravdu za žrtve i kaznu za počinioce zločina.

Sa naših okupljanja mi ne pozivamo na osvetu, već mi pozivamo na katarzu i suočavanje sa istinom. Katarza nije izdaja, katarza je pobjeda nad zlom unutar sopstvenog naroda.

Zbog nepostojanja katarze i kazne nakon zločina 1942. godine, zločini su se ponovili 1992. godine.

Zločinci koji su ovdje zatvorili Bošnjake i nakon toga ih strijeljali imaju svoje ime i prezime, baš kao i oni koji su u Drugom svjetskom ratu, nedaleko od ovog mjesta u Sopotniku, spalili žive Bošnjake na  lomači.

Zločin je individualni čin, a suočavanje sa zločinom i katarza su kolektivni čin onih iz čijih redova potiču zločinci.

Pozivam lokalne vlasti u gradu Zvorniku da kažu gdje su tijela ubijenih Bošnjaka Drinjače i time naprave prvi korak u suočavanju sa zločinima i prvi korak na putu katarze.

Nepostojanje spremnosti na katarzu produkuje novu mržnju i prvi korak je u pravcu počinjenja novih zločina, rekao je potpredsjednik Salkić.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana