Na adresu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, stigla je pritužba na rad tužiteljice Ozrenke Nešković, zamjenice vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH u Odjelu I u sklopu kojeg je i Posebni odjel za ratne zločine.

Pritužbu je uputilo Udruženje „Žena – žrtva rata“ BiH, a odnosi se na odbacivanje optužnice protiv Milenka Stanića, ratnog predsjednika Kriznog štaba općine Vlasenica, inače, osobe sa „A“ liste lica osumnjičenih za teške ratne zločine, Haškog tribunala.

Udruženje je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću dostavilo i dokument, tačnije odluku Općine Vlasenica „Predsjedništvo SO-e u ratnim uslovima, iz augusta 1992. godine, a koju je potpisao Milenko Stanić, kojom se na mjesto općinskog tužioca u Vlasenici predlaže Ozrenka Maljukanović, kasnije Nešković, kao i dokument Haškog tribunala u kome se vidi da se Stanić nalazi na „A“ listi osumnjičenih za ratne zločine počinjene u protekloj agresiji na BiH, piše Politički.ba.

U dopisu poslatom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, također se pominje i izjava sagovornika Politicki.ba u jednom od ranijih tekstova, Nedima Salaharevića, koji je u vrijeme imenovanja tužiteljice Ozrenke Nešković živio u Vlasenici, neposredno pored zgrade u kojoj se nalazilo Općinsko tužilaštvo Vlasenica.

  • Ne može biti da tadašnja mlada tužiteljica koja je u Vlasenicu došla iz Sarajeva, nije slušala krike iz zatvora Policijske stanice u kojoj su mučeni i ubijani Bošnjaci, silovane djevojčice, a koja se nalazila neposredno pored zgrade u kojoj je radila – kazao je, između ostalog sagovornik Nedim Salaharević, reagirajući na činjenicu odbnacivanja optužnice protiv Stanića, tadašnjeg prvog čovjeka Vlasenice, a za čiju kvalitetu dokaza je smatrao odgovornom i zamjenicu glavnog tužitelja u Odjelu za ratne zločine Ozrenku Nešković.

Na adresu Udruženja „Žena – žrtva rata“ neposredno nakon što su VSTV-u podnijeli pritužbu na rad tužiteljice Ozrenke Nešković, stigla je obavjest od strane Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH da su zaprimili njihovu pritužbu, sa dostavljenim prilozim, a koja se odnosi na rat tužiteljice Ozrenke Nešković.

O daljem postupanju Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a, nema informacija.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana