- Da bi se razumjeli naši problemi treba se u iste unijeti, a da bi se riješili treba puno zajedničke energije, vremena sloge i borbe onih koji ih žele, znaju i mogu riješiti. Lični populizam i samo optuživanje sigurno nije put za rješenje naših problema. Zasigurno put rješavanja naših problema nije vođenje unutarbošnjačke političke borbe preko leđa Bošnjaka u ovom entitetu i naših neriješenih problema - kaže Salkić.

Sve ove probleme nismo mi sami sebi izmislili niti ih sami možemo riješiti, dodaje Salkić.

- Sve i da smo kadri, a nismo, sve i da smo složni, a nismo, sve i da imamo mehanizme, a nemamo... Zbog toga je krajnje degutantan i neprihvatljiv pokušaj uvlačenja naših problema kao sredstva za unutarbošnjačke obračune.

Naš težak položaj proizvod je prije svega separatističke politike bosanskih Srba sa ciljem realizacije ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru, mirnodopskim metodama sistemske diskriminacije i aparthejda u pravoslaviziranom obrazovnom procesu. U ovom procesu svojim nečinjenjem predstavnici međunarodne zajednice daju svoj doprinos teškom položaju Bošnjaka u ovom entitetu.

Bošnjaci, kao i Hrvati, u ovom entitetu nemaju mehanizme da zaštite svoje interese, a i ono mehanizama što imamo degradirano je nezakonitim i neustavnim Poslovnikom o radu Ustavnog suda entiteta RS - govori Salkić.

Naime, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP), posljednjih dana gostujući u TV kućama, u pokušaju da opravda svoje stavove u vezi s reduciranjem nadležnosti Doma naroda FBiH, počeo je prozivati druge. Pa tako, navodno zabrinut, pita SDA, Bakira Izetbegovića i Ramiza Salkića: "Jeste li odustali od Bošnjaka u RS-u".

Konaković, između ostalog, proziva:

- Izetbegović koji zna koliko je narastao NiP u želji da se obračuna sa mnom lično kaže jednu brutalnu laž. Kaže da smo mi onim što sam napisao na Twitteru: "Nikada se neću složiti da je Vijeće naroda RS dobar model jer je to SDA sve do danas govorila." Pročitajte šta je dojučer govorio Ramiz Salkić pročitajte intervju na sda.ba gdje kaže da se trebaju izjednačiti nadležnosti Vijeća naroda i Doma naroda FBiH. Pročitajte nekoliko rečenica od kojih se naježite. Kada sam tom sistemu rekao - ne, jer je to legitimacija Dodikovog koncepta, onda je Izetbegović pokušao slagati da je to u korist Čovića. Pozivam Ramiza Salkića da danas kaže šta misli o tome?

Na ovome on gradi političku kampanju, pitam ga: Da li je odustao od Bošnjaka u RS, da li diže ruke od njih ili je samo kapitulirao pred Dodikom? - izgovorio je Konaković.

Mnogi danas ne razumiju ili ne žele da razumiju suštinu problema Bošnjaka u dijelu Bosne i Hercegovine koji se nepravedno zove RS, odgovara Salkić.

- Oni to ne razumiju prije svega zbog činjenice što ih istinski i ne zanima trenutni položaj Bošnjaka niti ih istinski zanima da se to stanje popravi. Potreba da se međusobno razračunavamo na našu štetu, preko leđa našeg naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, nikome neće pomoći, a posebno neće pomoći obespravljenim Bošnjacima u ovom entitetu.

Svakako da treba biti cilj potpuno ukidanje asimetričnih rješenja u ustavima entiteta i uskladiti ustave entiteta sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Ovo su trebale biti početne i startne pozicije, a nikako pokušaj prikupljanja političkih poena nakon što nije uspio proces izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ovaj proces je od strane međunarodne zajednice u startu pogrešno postavljen kao problem jednog naroda i jednog dijela Bosne i Hercegovine i zbog toga je bio osuđen na neuspjeh - kaže Salkić za Faktor.

On dodaje da se SDA danas, kao i on sada, a i ranije, zalaže za potpuno uklanjanje asimetričnih rješenja u ustavima entiteta i usklađivanje ustava entiteta sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Svima nama zajedno ostaje da osiguramo kritičnu masa u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici da izgradimo zemlju jednakih prava i mogućnosti za sve naše građane bez obzira gdje žive i kako se zovu. Pozivam sve dobronamjerne političare, javne radnike i građane u Bosni i Hercegovini da tražimo, lobiramo i zagovaramo eliminaciju posljedica genocida kao trajnog rješenja za bolji položaj i život svih građana u ovoj zemlji. Ovo bi bio pravi put za popravljanje našeg položaja sve drugo je jeftini dnevno-politički populizam i produbljavanje agonije našeg naroda i naše domovine - zaključuje Salkić.