Jedan od zahtjeva koje je uputio SNSD kada su vođeni pregovori o integritetu izbornog procesa bio je ukidanje glasanja putem pošte.

Time bi građani s biračkim pravom koji žive u inostranstvu morali ili doći u Bosnu i Hercegovinu i glasati ili glasati u diplomatsko-konzularnom predstavništvu koje je u većini slučajeva daleko od mjesta u kojem žive.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), na prošlim izborima, onim lokalnim koji su održani 2020. godine, za glasanje putem pošte bilo je registrirano 102.377 birača. Svega 704 birača su bila registrirana za glasanje putem diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Postavlja se pitanje šta je stvarni motiv SNSD-a i Milorada Dodika kao lidera ove stranke da ovoliki broj ljudi bude onemogućeno da glasa ili da im se znatno oteža način glasanja.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, istakao je da "nemamo pravo da oduzmemo našim državljanima pravo da učestvuju u izbornom procesu i time utječu na demokratske procese u Bosni i Hercegovini".

- Suprotno od toga mi trebamo ulagati napore da animiramo naše građane koji žive izvan Bosne i Hercegovine da učestvuju u izbornom procesu – dodao je Salkić.

Kazao je da se, nažalost, posljednjih godina ovaj način glasanja zloupotrebljava na način da se od strane pojedinaca i organiziranih grupa uzurpira pravo ličnog glasa i ličnih izbora.

- Najveća zloupotreba i malverzacije s pravom glasanja putem pošte dešavaju se s glasačkim materijalom koji dolazi u Srbiju i Hrvatsku. Svjedoci smo da su u ranijim izbornim ciklusima za glasanje putem pošte iz Srbije bili prijavljeni mrtvi i na hiljade onih čiji su glasovi zloupotrijebljeni – rekao je Salkić.

On je naglasio da ova opcija za glasanje neće biti ukinuta, ali da svakako treba tražiti mehanizme da se suzbiju zloupotrebe koje su sve prisutnije.

Faktor

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana