Memorijalni centar Srebrenica i USC Shoah fondacija, globalno vodeća organizacija za očuvanje usmene historije i jedna od ključnih institucija sjećanja na Holokaust, danas su objavili da je pilot-zbirka od 20 svjedočanstava preživjelih i svjedoka genocida u Srebrenici postala dijelom Arhiva vizuelne historije.

Izvršna direktorica USC Shoah fondacije, Kori Street, naglasila je važnost prve kolekcije u VHA koja će se fokusirati na rat i genocid u Bosni i Hercegovini.

- Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: ‘Nikad više’. Čuvanje ovih glasova u Arhivu vizuelne istorije odaje počast žrtvama i pruža mogućnosti za istraživanje i obrazovanje o ovom relativno nedavnom primjeru genocida - poručila je Street.

Svjedočenja bosanskih preživjelih i svjedoka prvog genocida koji se dogodio na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata snimio je Memorijalni centar Srebrenica i pokriva živote sagovornika prije, za vrijeme i nakon rata, s posebnim naglaskom na njihova iskustva tokom rata. genocida u Srebrenici. Novo partnerstvo između USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica je veliki korak u stvaranju prostora za preživjele genocida u Srebrenici kako bi podijelili svoja iskustva i educirali druge na globalnoj razini, stoji na zvaničnoj web-stranici Shoah fondacije.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić rekao je da partnerstvo USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica i uključivanje svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenicu u VHA dolazi u kritičnom trenutku.

- U eri društava poricanja i post-istine, ovi pojedinačni narativi uvijek su snažan saveznik pred onima koji žele da se bore protiv revizionizma - rekao je dr. Suljagić.

U narednim mjesecima će prvih 20 svjedočanstava u VHA biti indeksirano, što je zamršen proces kojim će tim posebno obučenih stručnjaka u Bosni dodijeliti termine iz arhivskog tezaurusa ključnih riječi više od 60.000 ključnih riječi svakom minutu svjedočenja. Ovaj Arhiv je svjetski lider u arhivskom prikupljanju, čuvanju i pristupu svjedočenjima vezanim za Holokaust i drugim zločinima protiv čovječnosti. Preko 55.000 izvještaja iz prve ruke o masovnim zločinima koji se protežu više od 100 godina indeksirani su ključnim riječima uključujući geografske lokacije, vremenske periode i dostupni su istraživačima, edukatorima, članovima porodice i javnosti.

Dr. Badema Pitić, istraživač-saradnik u USC Shoah fondaciji, rekla je da će svjedočenje preživjelih genocida u Srebrenici u Arhivu „ne samo osigurati njihovo očuvanje i zastupljenost uz druge događaje u arhivi, već će i popuniti prazninu u istraživanju na ovu temu.”

Dr. Pitić je dala izuzetan doprinos u ostvarenju saradnje između ove dvije institucije.

- Koristim ovu priliku da zahvalim cijelom timu USC Shoah Foundation na povjerenju, ali i cijelom timu Memorijalnog centra Srebrenica koji je bio uključen u proces dogovora ovog partnerstva i realizaciju indeksiranja: Hasanu Hasanoviću, Mahiru Omeroviću, Amini Žigi, Misali Muharemović, Eldini Halilović, Neinu Mustafiću, Elvisu Sejdinoviću, Dennisu Miskiću, Džanumi Džinić, Moniki Green, Enesu Softiću, Almasi Salihović, Ahmedinu Đoziću, Redžepu Ustiću, Nedimu Jahiću i Zlatanu Hajlovcu, te svima koji su u različitim momentima dali doprinos ostvarenju ove priče - poručio je direktor Suljagić.

Pored toga što će se trajno čuvati u Arhivu vizuelne historije, svjedočanstva iz ove zbirke će također biti predstavljena na IWitness, nagrađivanoj obrazovnoj web stranici USC Shoah Fondacije koja pruža nastavnicima i studentima pristup, resurse i alate za integraciju svjedočanstva u svoj nastavni plan i program i obrazovanje.

Preporod.info

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana