Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), povodom proslave 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio, pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da istraže sve slučajeve veličanja ratnih zločinaca, ali i uznemiravanja povratnika na taj dan.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), smatra da je veoma važna stvar da tako velika zemlja pridaje važnost ovom anticivilizacijskom činu koji je bio prisutan na 9. januar ali koji je i sveprisutan na prostoru entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nadam se da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine razumjeti tu poruku i da će poduzeti korake i pokrenuti postupke protiv odgovornih ljudi koji veličaju ratne zločince, protiv nadležnih u lokalnim zajednicama gdje su crtani ili se crtaju murali presuđenim ratnim zločincima i zašto to nije uklonjeno. I protiv onih koji neustavno obilježavaju 9. januar kao dan entiteta", izjavio je Salkić.

U nekoliko gradova, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema nesrbima i Bošnjacima uoči proslave neustavnog Dana Republike Srpske.

"To je posljedica obrazovnog sistema u kojem djeca i omladina uče da je vojska Republike Srpske stvorila entitet RS, a ne uče da je vojska presuđena koja je počinila genocid. Oni uče da su heroji Karadžić i Mladić, a ne uče da su ratni zločinci. To je ključni problem. Oni u medijskom prostoru u tom entitetu slušaju kako su to heroji, kako su ugledni ljudi", pojasnio je Salkić.

Smatra da je to "sve preneseno na mlade generacije koje koriste svaku priliku za izljev fašizma i nacionalizma".

"U budućnosti ćemo imati veliki problem sa tim generacijama", poručio je Salkić.

Mišljenja je da se u kraj tome može stati tako što će se iz udžbenika eliminisati sadržaji koji nisu u skladu sa historijskim činjenicama.

"Da se dekontaminira medijski prostor, da se politički prostor dekontaminira od širenja laži, neistina, revizionizma. To je put", dodao je Salkić.

Anadolija

Popularno