Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se povodom izjava premijera Mađarske Viktora Orbana, kako kažu, plasiranih preko glasnogovornika, da je izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana.

Oni kažu kako je to posljednji je u nizu opasnih islamofobnih i ksenofobnih stavova, koji su napad na samo biće Bosne i Hercegovine, ali i bazične vrijednosti Evropske unije.

"To je poruka kojom se Bošnjaci, koji su većinom muslimani, žele svesti na vjersku zajednicu i uskratiti im pravo da kao politički narod, zajedno sa drugim narodima i građanima grade svoju domovinu BiH s ciljem da ona postave sastavnim dijelom EU. Ovakvi stavovi su na liniji velikodržavnih politika koje Bošnjake tretiraju na sličan način, nazivajući ih isključivo muslimanima. Posljedica takve dehumanizacije Bošnjaka 90-ih godina prošlog stoljeća bio je pokušaj podjele i uništenja Bosne i Hercegovine kao države, etničko čišćenje i užasni zločini, koji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici", navode oni.

Bosna je jedna od najstarijih evropskih država, a Bošnjaci su autohtoni evropski narod, dodaju.

"To su činjenice koju nikakva propaganda, nasrtaji na BiH i islamofobni napadi ne mogu promijeniti. Također, Orban i političari slični njemu, morali bi znati da Bošnjacima-muslimanima nije potrebno nikakvo 'integrisanje', pogotovo ne na način kakav oni zagovaraju. Jer, Bošnjaci su sastavni dio Evrope – i žive Evropu, koje danas ne bi bila to što jeste bez islamskog naslijeđa, kao ni bez kulture, filozofije i naučnih dostignuća muslimana koji su stoljećima živjeli na evropskom kontinentu", navode oni.

Bošnjaci su narod, koji uz svoju vjeru islam, baštini najplemenitije civilizacijske i evropske vrijednosti, koje su artikulirane u posljednjih nekoliko decenija kroz Evropsku uniju, što se nikako ne bi moglo reći za radikalne desničare i islamofobe koji te vrijednosti kompromitiraj, kažu oni.

"Vrijednosti inkluzije koje danas promovira EU mnogo stoljeća ranije bile su prisutne u Bosni. Najbolje ih je opisao rahmetli Alija Izetbegović, kada je rekao da Bosna nije samo parče zemlje na Balkanu, već za mnoge od nas ideja, vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno. U ovoj rečenici sadržan je cjelokupan odnos Bošnjaka-muslimana i prema našoj Domovini i prema Evropi", zaključuju u SDA.

Klix.ba

 

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana