Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 16. decembra 2021. godine, reagujući na izjavu predsjednika Narodne skupštine Srbije u kojoj je kazao da Srbija neće dozvoliti majorizaciju Srba u Bosni i Hercegovini, da on treba znati da danas upravo bosanski Srbi u entitetu RS, majoriziraju, diskriminiraju Bošnjake i nad bošnjačkom djecom u školama provode aparthejd.

- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije očito ima kratko pamćenje ili je namjerno zaboravio da je Srbija potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant, što je velika razlika.

Tim potpisom Srbija se obavezala da više neće učestvovati u ratu u Bosni i Hercegovini, niti će pomagati pobunjene bosanske Srbe da nastave oružanu pobunu. Tim potpisom Srbija se obavezala na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svega što u njemu piše.

Srbija danas deklarativno podržava Dejtonski mirovni sporazum, a suštinski podržava i sponzoriše separatističku politiku Milorada Dodika i na svaki način otežava funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao samostalne, suverene i međunarodno priznate države.

Dačić bi trebao da zna da danas upravo bosanski Srbi u entitetu RS, majoriziraju, sistemski diskriminiraju Bošnjake i nad bošnjačkom djecom u školama provode aparthejd pravoslavizirajući obrazovni proces.

Bosanski Srbi danas zloupotrebom entitetskog glasanja vrše blokadu funkcionisanja države Bosne i Hercegovine sa ciljem njene konačne podjele. Sve ove aktivnosti su izričito zabranjene prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma. Aktivnost NSRS-a klasičan su primjer jednostranog napuštanja mirovnog sporazuma iz Dejtona i vi to podržavate.

Vi to Dačiću vrlo dobro znate, ali naravno namjerno vršite zamjenu teza, jer separatiste i političke pobunjenike u Bosni, bosanske Srbe, želite predstaviti kao ugrožen narod i time opravdati njihove sadašnje i buduće postupke.

1991. i 1992. godine predstavljali ste bosanske Srbe kao ugrožen narod, a onda je uslijedila agresija, udruženi zkočinački poduhvat, zločini protiv čovječnosti, logori, silovanja, ubistva, progon Bošnjaka i genocid nad Bošnjacima, sve u organizaciji političkih i vojno-policijskih struktura pobunjenih bosanskih Srba uz pomoć Srbije.

Ovo su činjenice gospodine Dačiću koje je utvrdio Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Deen Hagu i nikakva vaša zamjena teza neće promijeniti ove historijske i presuđene činjenice.

Teško je očekivati da vi povedete svoj narod putem katarze, priznanja genocida i distanciranja od presuđenih ratnih zločinaca, ali neko će to ipak morati učiniti u budućnosti u ime Srbije i srpskog naroda, zbog svega onoga što se dešavalo u prošlosti.

Neprocjenjivo važno bi bilo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da se katarza, distanciranje od presuđenih ratnih zločinaca i priznanje počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida desi što je prije moguće, kada se već nije desilo ranije, jer samo tako možemo graditi dobre međudržavne i međunarodne odnose.

Temelj dobrih odnosa je istina i pravda, a vi više nego mnogi drugi dobro znate šta je istina samo još da je počnete govoriti.

Popularno