Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske komentarisao je za N1 održavanje današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj su usvojeni Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Kako je kazao, ovo što se danas desilo u NSRS, po mnogo čemu podsjeća na okupljanje predstavnika bosanskih Srba 1991. godine kada se krenulo u proces koji je rezultirao genocidom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

“Narativ je nešto drugačiji ciljevi su isti – podijeljena Bosna i Hercegovina i etnički čist prostor koji se zove Republika Srpska. Ogromna je obaveza OHR-a da reaguje i sankcioniše ove antidejtonske aktivnosti koje ugrožavaju mir i indirektno pozivaju na sukobe. Samo brze, snažne i efikasne sankcije prema entitetskim organima i pojedincima koji ugrožavaju ustavni poredak i mir mogu spriječiti eskalaciju ove sitacije u doglednoj budućnosti”, naglasio je Salkić.

Salkić je poručio građanima Bosne i Hercegovine da trebaju biti spremni na svaku opciju jer je jasno da seperatisti predvođeni Miloradom Dodikom neće odustati od svog cilja.

N1

Popularno