Povodom trenutne situacije u Bosni i Hercegovini te najava iz manjeg bh. entiteta RS o odcijepljenju, prenosu nadležnosti sa države na entitet,razgovarali smo sa čovjekom koji vrlo dobro poznaje politiku Milorada Dodika.

Kako procjenjujete aktuelnu političku situaciju sa pozicije potpredsjednika RS-a?

– Trenutna situacija duboko zabrinjava Bošnjake, a vjerujem i druge građane u ovom dijelu naše domovine. Naša sjećanja na progon, silovanja, logore, ubistva i genocid su svježa i svaka prijetnja podjelom zemlje, obnavljanjem vojske, koja je presuđena da je počinila genocid, predstavlja prijetnju po sigurnost i mir.

Separatističke snage su svakodnevno, čini mi se, sve brojnije i one sve nas vode unazad prema devedesetim umjesto da svi zajedno idemo naprijed. Trenutno stanje je sve drugo osim da je dobro. Ono dolazi nakon više od deset godina provođenja različitih oblika sistemske diskriminacije nad Bošnjacima koju provodi vlast u ovom entitetu i ono je tim teže.

Godinama se gomilaju problemi Bošnjaka u ovom entitetu, a nemamo kritične mase koja je zainteresovana da se oni rješavaju, prije svega unutar međunarodne zajednice. Svakodnevno problemi se slažu jedan na drugi zbog čega se smanjuje broj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Uprkos svemu ovome naš duh i naša ljubav prema našim ognjištima, našoj domovini je jaka i ne postoji nikakva namjera o odustajanju od naše borbe za naša prava i našu domovinu. Ohrabren sam sviješću i razmišljanjem našeg naroda u ovom dijelu naše domovine u ovoj krizi.

Kakva je snaga probosanskog bloka da se odupre odlukama NSRS-a po pitanju nadležnosti BiH?

– Ustavne mogućnosti su veoma male, jer je Ustav kreiran na način da su dovoljni predstavnici srpskog naroda za donošenje odluka. Asimetrična rješenja u ustavima entiteta koja se odnose na zaštitu interesa konstitutivnih naroda otežavaju našu poziciju. Bosanski Srbi koji su brojčano dominantni u ovom dijelu naše domovine koriste ovakvo ustavno rješenje da dodatno otežaju našu poziciju.

Činjenica da je samo oko 1% zaposlenih Bošnjaka u entitetskim organima, javnim preduzećima i ustanovama pokazuje o kakvim se namjerama radi. Negiranje države Bosne i Hercegovine, našeg imena i bosanskog jezika pokazuje stvarni cilj i opredjeljenje vlasti entiteta da ovaj prostor u budućnosti ne bude dio Bosne i Hercegovine.

Kada se na sve ovo doda mali broj izabranih predstavnika Bošnjaka u NSRS-u onda se situacija čini još težom. Ona naravno nije bezizlazna i bez rješenja. Naš kapacitet je puno veći nego što je trenutno manifestovan kroz broj poslanika u NSRS-u. Ostaje da svi zajedno postanemo svjesni našeg kapaciteta i snage, te ga pretočimo u broj poslanika u NSRS-u i odatle krenemo sa rješavanjem nekih naših problema.

Kakva je reakcija Bošnjaka na poteze Milorada Dodika?

– Aktivnosti koje zagovara i provodi Milorad Dodik bez ikakve sumnje ugrožavaju stabilnost, siju nepovjerenje i u konačnici prijete da ugroze mir. Sve je sračunato na stvaranje okruženja u kojem će se Bošnjaci osjećati nesigurno, ambijenta u kojem neće vidjeti svoju budućnost ovdje, te će posegnuti za iseljavanjem.

Milorad Dodik to radi u kontinuitetu zadnjih deset godina ohrabren slabom ili nikakvom reakcijom nadležnih institucija i međunarodne zajednice na spriječavanju kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, te kršenju Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci se vrlo često osjećaju ostavljeno, zaboravljeno pa i izdano od strane svih onih koji su mogli i mogu spriječiti diskriminaciju i aparthejd kroz koji prolazimo nakon povratka.

Možete li iskoristiti poziciju da ispravljate sve one koji Bošnjake nazivaju muslimanima u parlamentu u javnim nastupima?

– Ovaj oblik negiranja našeg identiteta je toliko rasprostranjen da je vrlo teško sve oblike ovakve diskriminacije upratiti, a kamoli na njih reagovati. Vlast putem obrazovnog procesa, medija i javnog djelovanja propagira ovakav oblik negiranja našeg indentiteta, naše historije, naše kulture, negirajući i historijski kontinuitet postojanja naše domovine Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane njihovo negiranje našeg identiteta u isto vrijeme jača naša osjećanja spram pripadnosti narodu i domovini Bosni i Hercegovini. Kroz njihovo uporno i agresivno negiranje našeg identiteta, imena Bošnjak, bosanskog jezika, negiranje genocida, na neki način oni su pomogli u razumijevanju važnosti unutar našeg naroda.

Smatrate li to političkim projektom SANU-a?

– Memorandum II SANU-a jasno precizira korake kako da se obesmisli postojanje države Bosne i Hercegovine. Procese koje zagovara i predvodi Milorad Dodik jasno se kreću po crtama koje definiše ovaj dokument.

Cilj je putem blokada države, sijanjem nepovjerenja putem medija, umoriti prijatelje Bosne i Hercegovine i patriote ove zemlje da počnu razmišljati o odustajanju od teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Sve ovo je intenzivirano nakon zvaničnih presuda političkom i vojnom rukovodstvu bosanskih Srba za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine.

Cilj je skrenuti pažnju i otupiti oštricu presuda za genocid i preduhitriti zahtjeve za otklanjanjem posljedica etničkog čišćenja, progona i genocida kojeg je počinila vojska bosanskih Srba pod političkom i vojnom kontrolom zločinaca Karadžića i Mladića.

– Mi danas trebamo biti sretni što neće biti rata umjesto da budemo sretni što su otklonjene posljedice nastale činjenjem teških zločina i genocida. To je ta zamjena teza. Mi danas trebamo biti sretni ako Dodik odustane od separatističke politike umjesto da budemo sretni što je došlo do katarze unutar srpskog naroda, izražavanjem kajanja i distanciranjem od ratnih zločinaca. To je ta zamjena teza koju je namjerno ili slučajno progutala međunarodna zajednica ili im je tako lakše.

Milorad Dodik će nastaviti da provocira i testira Bošnjake, našu izdržljivost i ustrajnost u odbrani istine, identiteta i domovine sa ciljem pojedinačne ili pak kolektivne radikalizacije.

Ja smatram da nije dovoljno reći da rata neće biti, već treba eliminirati posljedice nastale činjenjem teških zločina i genocida, kako bi se preventivno djelovalo da do rata u budućnosti ne bi došlo.

Ovako su zločinci nagrađeni, osjećaju se inferiorno, osjećaju da su uradili pravu stvar, što će stvoriti osjećaj kod budućih generacija da i one trebaju uraditi isto u budućnosti.

Smatrate li da donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida donosi manje izgovorenih teških riječi u smislu negiranja genocida?

– Zakon je u svakom slučaju pomogao da se smanji kontaminacija javnog prostora negiranjem počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida, kojeg su počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom ratnih zločinaca Karadžića i Mladića nad Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica.

Dobro bi bilo da je ovaj zakon na snazi od dana prve presude za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a potom i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, to bi spriječilo stanje u kojem smo se nalazili svih ovih godina.

Kako god, zakon je tu i bez obzira što se on osporava vidimo da se samo rijetki usuđuju negirati genocid i veličati ratne zločine, nakon donošenja ovog zakona.

Možete li dati svoju poruku i viđenje razvoja situacije, jer su Bošnjaci USK-Krajine zabrinuti zbog retorike Milorada Dodika?

– Svi zajedno trebamo biti svjesni da samo ako smo jaki i organizovani možemo otkloniti opasnost od našeg naroda i naše domovine. Svaka druga situacija izlaže nas opasnosti i dovodi u pitanje opstanak našeg naroda i naše domovine.

Kao što sam i rekao, ove aktivnosti Milorad Dodik će nastaviti sa različitim intenzitetima, ovisno o našoj spremnosti i ovisno o reakciji međunarodne zajednice. Ne treba biti u zabludi da on sve ovo radi radi izbora i radi opstanka na vlasti.

Ako se pogleda i izanalizira njegova aktivnost u proteklih 15 godina vidi se kontinuitet u političkom djelovanju na razbijanju Bosne i Hercegovine i razvijanja svijesti unutar bosanskih Srba da ne pripadaju Bosni i Hercegovini već Srbiji.

Ovo je dugoročan proces u kojem se gradi ambijent unutar srpskog naroda, unutar drugih građana u Bosni i Hercegovini i unutar međunarodne zajednice o potrebi podjele Bosne i Hercegovine kao najboljeg rješenja za dugotrajni mir.

Bošnjaci i patriote ove zemlje moraju biti svjesni toga i djelovati preventivno na svaki način zagovaranjem eliminacije posljedica nastalih progonom, etničkim čišćenjem i genocidom, kao jedinog garanta miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.

Uskvijesti.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana