Posljednje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da “rat nije opcija za RS”, ali da će nastaviti sa napadom na državne institucije predstavljaju klasičnu kontradikciju.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Ako je neko za mir, zašto najavljuje napad na državne institucije, jer napad na državne institucije nije mir. Zakoni koje najavljuje Dodik, čak i nakon današnjeg sastanka sa američkim izlasnikom, mogu se provesti samo primjenom sile protiv državnih institucija. Ne postoji drugi način da vlasti RS zabrane državnim institucijama djelovanje na području tog entiteta, osim kroz primjenu protivpravne sile, kaže Džaferović.

On dodaje da “onaj ko prijeti državnim institucijama silom sigurno nije za mir, već za rat”.

– To je jasno svima u Bosni i Hercegovini, ali i u međunarodnoj javnosti, u kojoj su jasno prepoznate Dodikove ratoborne i secesionističke prijetnje. On je već profilisan kao ratni huškač i svaki potez koji poduzme bit će tumačen u tom ključu, kaže Džaferović za Vijesti.ba i dodaje:

– Pozivam ga da zaustavi svoje aktivnosti. Ne postoji način na koji može „mirno“ zabraniti djelovanje državnih institucija. Svi zakoni koje donese bit će pravno osporeni i poništeni. A ako, unatoč tome napadne državne institucije, kao što je najavio u slučaju kasarni, one će se braniti. To mu mora biti jasno.

(Vijesti.ba)

Popularno