Jučer je procurio dokument koji je američki predstavnik za izmjene Izbornog zakona Matthew Palmer prilikom prošlog boravka u Sarajevu prezentirao predstavnicima nekoliko ambasada u BiH u kojem je definisan plan na koji način treba pristupiti provedbi izbornih reformi.

U dokumentu se, između ostalog, ističe da je potrebno osigurati prihvatanje "probošnjačkih stranaka" da je izborni proces dio uskog cilja osiguravanja prava ostalih da se kandiduju na funkcije i povećanje izbornog integriteta, a ne skok u građansku državu, što je nerealno.

"Ubrizgavanje većeg osjećaja hitnosti i odgovornosti od strane probošnjačkih stranaka s obzirom na Dodikovu kapitalizaciju nefunkcionalnosti Federacije i loših bošnjačko-hrvatskih odnosa", piše u dokumentu.

Dodaje se da je potrebno komunicirati sa Zagrebom radi suzbijanja dezinformacija i naglašavanja hitnosti reformi.

"Postizanje dogovora SDP-a, NiP-a, SBB-a i NS-a da pregovaraju na osnovu direktnih uslovnih parametara modela, i demonstriranje da nijedna stranka iz FBiH, osim DF-a, ne dijeli insistiranje SDA da se takva rasprava veže za funkcionalnost FBiH", stoji u dokumentu", navodi se u dokumentu.

Naglašava se da je potrebno osigurati jedinstvo međunarodne zajednice prema političkim liderima.

"Osigurati da međunarodna zajednica predstavlja jedinstven front tako da politički lideri neće moći da iskoriste uočene podjele da opstruiraju reformu. Koordinirajuća poruka da se naglasi da proces nije usmjeren na eliminaciju konstitutivnih naroda", navodi se.

Osim toga ističe se da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića u "pronalaženju zajedničkog jezika".

Također navodi se da je javnosti potrebno naglasiti potrebu za izbornom reformom kao komponentom borbe protiv korupcije.

Klix.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana