Potpredsjednik  bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 22. oktobra 2021. godine, reagujući na današnju vježbu MUP-a RS i žandarmerije, da ova vježba ima za cilj da dodatno isprovocira i zastraši Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu, te je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i obuzda ponašanje vlasti u bh. entitetu RS.

- Policijska vježba ima za cilj da dodatno isprovocira i zastraši Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu. Nije postojao nijedan drugi racionalan razlog da se u ovom trenutku održi jedna ovakva vježba osim zastrašivanja i provociranja povratnika u ovaj entitet.

Ne treba zaboraviti da su presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu dijelovi policije RS označeni kao počinioci genocida nad Bošnjacima muslimanima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica 1995. godine.

Mi živimo vrhunac pritiska na Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu koji se intenzivno manifestira kroz sistemsku diskriminaciju u zadnjih deset godina. Od OHR-a, međunarodne zajednice i domaćih institucija koje su zadužene da štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine zavisi kako će sve ovo završiti.

Međunarodna zajednica, OHR i domaće institucije  nemaju još puno vremena da reaguju i obuzdaju ponašanje separatistički orijentisane vlasti u ovom entitetu prije nego li oni poduzmu naredne korake.

Zbog toga vas pozivam da  bez odlaganja odmah reagujete i sankcionišete one koji rade na rušenju ustavnog poretka zemlje, te prijete ugrožavanju mira i stabilnosti.

Popularno