U okviru trodnevne posjete građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Velikoj Britaniji, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, održao je tribinu u Londonu, na kojoj je govorio o aktuelnim događajima u našoj zemlji, a posebno u entitetu RS.

Odgovarajući na pitanja prisutnih o hapšenju generala Atifa Dudakovića, potpredsjednik Salkić je kazao da pokušaji izjednačavanja branilaca i čestitih bosanskih sinova sa agresorima i okorjelim zločincima nikada neće uspjeti, iako su napori sve veći

-Naša borba za domovinu je bila časna, dostojanstvena i viteška. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udružene zločinačke poduhvate, kakav je slučaj sa našim komšijama. Bili smo dostojanstveni u odbrani naše domovine od agresije sa istoka i sa zapada, i nismo činili sistemske zločine. Naši vojnici nisu rušili bogomolje, nisu palili naselja, nisu ubijali djecu, nisu ubijali trudnice i nedužne civile, nisu iza sebe ostavljali desetine masovnih grobnica, nisu pravili logore, nisu silovali žene i djevojke, i na kraju, nisu počinili genocid. Oni koji su ukaljali obraz čestite Armije RBiH su osuđeni još tokom rata. Danas, mi ostajemo dostojanstveni, iako nas žele izjednačiti sa zločincima. Iz odbrane od agresije izašli smo čista obraza i zato sve bh. patriote širom svjeta trebaju hodati uzdignete glave, ostati uspravni i biti ponosni na djela naših saboraca. Uvjeren sam da će naš general i drugi komandanti dobiti i ovu bitku, kao i sve bitke u odbrani naše domovine i da će uzdignute glave izaći iz ovog procesa, kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao da bh. patriote moraju deset puta više ponavljati istinu o dešavanjima u prošlosti, jer agresivna kampanja u širenju neistina postaje sve jača i dominantnija.

-Pitam se kada će i hoće li ikada Tužilaštvo procesuirati sve one koji su počinili genocid i teške ratne zločine u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Osmacima, Foči, Višegradu, Bijeljini, Prijedoru, Kotor Varošu, Bosanskom Brodu i svim drugim mjestima u entitetu RS. Mi čekamo pravdu, a tužioci i sudije su plaćeni da pravda bude zadovoljena. U suprotnom, možemo sumnjati da su oni samo tu da rade predmete na bazi političkog pritiska. Žrtve traže kažnjavanje zločinaca, a oni se slobodno kreću. Mi zločince susrećemo svakodnevno, i što je najžalosnije, oni su danas u poziciji da i dalje utječu na društvena kretanja i živote građana, kazao je Salkić.

Inače, tribinom u Londonu je završena trodnevna posjeta bh. građanima u Velikoj Britaniji, u okviru koje je potpredsjednik Salkić posjetio nekoliko gradova, te govorio o aktuelnim političkim temama u zemlji, investiranju u domovinu, aktivizmu, uvezivanju dijaspore, učešću u demokratskim procesima, te njegovanju sjećanja na genocid.

(Srebrenica.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana