Ni ove godine neće biti jedinstvenog nastupa probosanskih stranaka u entitetu Republika Srpska (RS). Dva međusobno suprostavljena bloka nastojat će pridobiti naklonost Bošnjaka, Hrvata i svih građana RS-a koji nisu priklonjeni nekoj od dvije vodeće koalicije u tom entitetu.

Iako se oba bloka deklarativno protive diskriminatorskoj i secesionističkoj politici koju vodi ektuelna vlast u entitetu RS, iza kulisa se uveliko pregovara o formiranju entitetske vlasti sa predvodnicima takve politike. Tako je prošlog utorka, 27. marta, u Palati RS-a, saznaje Faktor, održan sastanak između predsjednika entiteta RS Milorada Dodika i Sadika Ahmetovića, kandidata "Proevropskog bloka" za predsjednika entiteta RS na predstojećim izborima.

Ahmetović je na sastanak došao u pratnji svog kolege iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Staše Košarca (SNSD), a razgovarano je, otkrivaju naši izbori, o predizbornoj i postizbornoj saradnji koalicije predvođene SNSD-om sa blokom kojeg čine Nezavisni blok, SDP, Naša stranka, Demokratska fronta, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, SBB, Brčanski demokratski pokret i Hrvatska stranka.

Iako predizborna saradnja neće biti formalno ozvaničena, izvori bliski SNSD-u otkrivaju da će stranke koje čine "Proevropski blok" podržati kandidaturu Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH, a da će im zauzvrat biti ostavljen prostor u institucijama vlasti tog entiteta, ukoliko koalicija predvođena SNSD-om dobije većinsku podršku glasača.

Komentar na razloge održavanja sastanka i njegov sadržaj pokušali smo doboti i od Ahmetovića, ali on nije bio raspoložen za razgovor. S obzirom na suprotnost deklarativnih principa bloka ispred kojeg će biti kandidat sa politikom novih političkih partnera, izostanak volje za razgovor na tu temu ne iznenađuje.

Nije suvišno podsjetiti da je sličan razgovor sa Dodikom krajem prošle godine održao i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Nakon što je u javnosti procurila informacija da je sastanak održan, Nikšić se branio neuvjerljivom tezom da je u Banja Luku na noge Miloradu Dodiku otputovao samo kako bi sa njim razmijenio poglede na aktuelnu političku situaciju u BiH. S druge strane, nezvanične informacije sugeriraju da je razgovarano upravo o predizbornoj i postizbornoj saradnji tih stranaka.

Da su odnosi SDP-a i SNSD-a idilični, suprotno onome što se predstavlja u javnosti, potvrđuje posljednja izjava potpredsjednika SDP-a Enesa Suljkanovića, koji je kazao da je "dobro sarađivao sa predsjednikom Dodikom". Sa Dodikom bi mogao dobro sarađivati i Suljkanovićev stranački kolega Vojin Mijatović, ako ništa kada su entitetski i državni praznici u pitanju. Za Mijatovića je proslava neustavnog "dana RS-a" poželjna, dok je Dan državnosti nešto oko čega se tek treba dogovarati.

Ako u obzir uzmemo i sklonost SBB-a ka saradnji sa SNSD-om, podrška "Proevropskog bloka" Miloradu Dodiku i nekoliko pozicija u vlasti za kadrove tog bloka nakon izbora su, ukoliko glasači ne odluče drugačije, izvjestan epilog.

(Srebrenica.ba/Faktor.ba)

Popularno