Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 20 osoba, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

"Do ovog trenutka imamo 20 identificiranih žrtava za koje su se porodice izjasnile da ih žele ukopati 11. jula ove godine u Potočarima. Ovo sigurno još uvijek nije konačan broj jer se u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci 57 zvanično identificiranih, i od strane porodica i DNK analizom, ali zbog nekompletnosti tijela porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop", izjavila je Čengić.

Pored ovog broja, kako je kazala, postoje još 133 posmrtna ostatka, koja su identificirana na temelju DNK analize, ali još uvijek nisu od strane njihovih porodica.

"Tako da će u narednom periodu porodice biti pozvane da izvrše i zvaničnu identifikaciju. Da li će se porodice odlučiti na ukop, to zavisi isključivo od porodica. Ono što svake godine moramo naglasiti, riječ je uglavnom o nekompletnim posmrtnim ostacima. Vrlo mali broj posmrtnih ostataka je pronađen i iz tog razloga porodice se teško odlučuju da ukopaju, u nekim slučajevima, samo po jednu kost", istakla je Čengić.

Podsjetila je i na to da je, kada je u pitanju Srebrenica, uglavnom riječ o sekundarnim odnosno izmještenim masovnim grobnicama. Čengić je istakla da su posmrtni ostaci ovih 20 žrtava, za koje su se dosad porodice odlučile na ukop, pronađeni u sekundarnim masovnim grobnicama.

"Sva su tijela nekompletna. Među njima su i dva maloljetnika. Jedan od njih je pronađen u dvije sekundarne masovne grobnice, jedna na području Bratunca, a druga Srebrenice. I jedan i drugi su imali 16 godina. Uglavnom su pronađeni u ranijim godinama - 2001, 2003. ili 2005. Prošao je dosta dug vremenski period", pojasnila je Čengić.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

(Srebrenica.ba/AA)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana