Na području Srebrenice, Bratunca i drugih podrinjskih općina olujni vjetar je jučer pričinio znatnu materijalnu štetu na objektima, voćnjacima i elektro-mreži.

Snažan vjetar, koji je juče u popodnevnim i večernjim satima zahvatio Srebrenicu i Bratunac, nosio je crijepove i dijelove krovova sa mnogih kuća i drugih objekata.

Štete su pričinjene u malinjacima i drugim voćnjacima i šumama u kojima je vjetar lomio i kidao drveće, zatim u poljoprivredi i na elektro-mreži.

Snažan vjetar koji je nekoliko časova bjesnio na ovom području polomio je mnoge ograde, uništio plastenike, a došlo je do kidanja elektro-mreže i stubova, pa je više sela ostalo bez napajanja električnom energijom.

U Srebrenici je vjetar potpuno počupao i skinuo limeni krov sa jednog ugostiteljskog objekta, a prema snimcima i objavama na društvenim mrežama, sličnih šteta na objektima bilo je u srebreničkim mjesnim zajednicama Vijogor i Skelani, kao i u nekim bratunačkim selima.

Usljed snažnog vjetra došlo je do širenja požara iz njiva u kojima su vlasnici palili korov. Požar je zahvatio veliku šumsku površinu iznad sela Hrnčići u bratunačkoj mjesnoj zajednici Konjević Polje.

Niski požar se brzo širio šumom zahvatajući suvo lišće i korov.

Vatrogasci su izašli na teren, ali su bili nemoćni da nešto urade na nepristupačnom terenu i pri nevjerovatno brzom širenju požara, koji je ugasila kiša koja je pala oko 22.00 sata. Požar nije izazvao štetu, jer zahvatio samo korov i lišće.

Pričinjene štete od jučerašnjeg vjetra naknadno će biti utvrđena.

Iz srebreničke "Elektrodistribucije" saopšteno je da zbog oštećenja nisu u funkciji dalekovodi Zeleni Jadar-Osmače, zatim Potočari-Srebrenica, Potočari-Šušnjari, pa je bez struje dio urbanog dijela Srebrenice, te nekoliko srebreničkih i bratunačkih sela.

Radnici ovog preduzeća su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Telefonske veze funkcionišu otežano i dolazi do povremenih prekida, dok je vodosnabdijevanje na području ove dvije opštine uredno.

(Srebrenica.ba/Srna/Foto: RTV Srebrenica, MZ Konjević Polje)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana