Colors: Purple Color

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, reagovao je danas, 8. oktobra 2023. godine, na uznemiravanje i vrijeđanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi mladog bračnog para Ibrahimović iz Srebrenice.

- Danas sam, nažalost, imao priliku saslušati bolno svjedočenje radnice firme “6. novembar” iz Zvornika, vlasnika izvjesnog Jakova Galića, zaposlene u podružnici u Srebrenici Melise Ibrahimović o mobingu i vrijeđanju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi tokom obavljanja redovnih radnih obaveza u pomenutoj firmi od strane kolegica srpske nacionalnosti.

Na višednevni mobing, uznemiravanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi Melisa se požalila suprugu Esadu koji se odlučio informisati u pomenutoj firmi o tome šta se dešava i stati u zaštitu svoje supruge. Tri dana nakon što je posjetio firmu i obavio razgovor sa šefom u firmi dobio je prijavu da je prijetio radnicima da će “raznijeti firmu”.

Kako to inače biva policija u ovom entitetu ekspresno sa posebnim zadovoljstvom reagira kada treba privesti i saslušati Bošnjake, što je uradila i u ovom slučaju, te je Esada saslušavala više sati saopštavajući mu da je u ozbiljnim problemima i da mu prijeti kazna do 12 godina zatvora.

Nažalost, živimo u svijetu i okruženju u kojem kada branite svoju slobodu i tražite svoja prava budete proglašeni, od onih koji su vam oduzeli prava i ugrožavaju vašu slobodu, da ste ekstremisti i radikali.

Ovakav pristup uzurpatora naših prava ne smije nas obeshrabriti da odustanemo od naše borbe za dostojanstveno i hrabro traženje svojih prava štiteći našu slobodu, šireći istinu i tražeći pravdu.

Naša današnja žrtva je beznačajna u odnosu na žrtvu koju su podnijeli naši očevi, majke, braća i sestre koji su ubijeni tokom agresije na našu domovinu i genocidu nad našim narodom.

Ustrajnost, spremnost na  borbu i hrabrost moraju biti glavne odlike budućih generacija našeg naroda, kako bi odvratili neprijatelje našeg naroda i domovine od budućih ataka na našu domovinu i naš narod.

Mi danas kao i naše buduće generacije nemamo pravo na konformizam da je sloboda trajna kategorija, a da je genocid nad našim narodom  neponovljiv, jer je presuđen i prihvaćen kao činjenica u današnjem svijetu.

Činjenice da narod i njegovi predstavnici iz kojeg je ponikla ideologija i počinioci genocida nad Bošnjacima još uvijek nije krenuo putem katarze veličajući  presuđene ratne zločince, negirajući počinjeni genocid, zagovarajući separatizam i podjelu naše domovine Bosne i Hercegovine  obavezuju nas na budnost i oprez u vremenu koje dolazi.

To potvrđuju učestali fizički i verbalni napadi na Bošnjake u ovom dijelu Bosne i Hercegovine tokom ove godine, ali i ovaj primjer mobinga, vrijeđanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi radnica firme “6. novembar” iz Zvornika, podružnica Srebrenica.

Oni koji su danas Bošnjacima oduzeli sva prava u ovom entitetu proglašavaju se ugroženim optužujući Bošnjake za prijetnje, opravdavajući prošle, sadašnje i buduće aktivnosti svake vrste nad Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom radi ostvarenja konačnog cilja o podjeli Bosne i Hercegovine i ponovnog progona Bošnjaka iz administrativnog dijela Bosne i Hercegovine koji se danas zove Rs.

Pozivam nadležne institucije da pruže pravnu i svaku drugu pomoć i podršku u zaštiti ovom mladom bračnom paru, te spriječe njihov odlazak iz Srebrenice pod pritiskom sistema koji čini sve da ovdje bude što je moguće manje Bošnjaka – rekao je Salkić.

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Fenu da je sigurnosna situacija veoma složena.  

Učestali napadi na Bošnjake u tom entitetu ostavljaju posljedicu i na broj Bošnjaka koji nastavljaju da žive u ovom djelu Bosne i Hercegovine nakon napada.

Po njegovim riječima, svaki napad uzrokuje i neko iseljavanje Bošnjaka iz sigurnosnih razloga. Kaže da je takav bio slučaj i kod posljednjeg napada na Bošnjaka u Kamenici kod Zvornika.

- Dodatnu zabrinutost proizvodi činjenica da Bošnjaci imaju veoma nizak nivo povjerenja u policiju entiteta RS. Više je razloga za ovakva osjećanja, a jedan od njih je zasigurno što njena unutrašnja nacionalna struktura nije u skladu sa Ustavom i što je entitetska policija dominantno prosrpski orjentisana - smatra Salkić.

Ističe kako su Bošnjaci u entitetu RS zasigurno „najugroženija kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini sa sigurnosnog aspekta, ali i ako pogledamo stepen diskriminacije kojoj su izloženi od strane entitetske i lokalnih vlasti u pogledu zapošljavanja u institucijama i prava na adekvatno obrazovanje“.

Za 21. septembar je sazvana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebala biti razmatrana tačka "Učestali napadi na povratnike na području entiteta RS i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH".

Upitan šta očekuje od ove sjednice, Salkić kaže kako je veliko pitanje da li će uopšte ova tačka biti uvrštena u dnevni red.

- Ako i bude uvrštena, ne očekujem bilo kakve konkretne efekte od zaključaka parlamenta. Jer da se poštuje država i da se prihvata postojanje države Bosne i Hercegovine kako je definisano ustavom Bosne i Hercegovine mi danas ne bi govorili na temu sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Ona bi se podrazumijevala kao i za sve druge građane, što na žalost nije tako. U svakom slučaju važno je i dobro je da se o ovoj temi razgovara u državnom parlamentu i da joj se da na važnosti u ovom trenutku kada postoji realno potencijalno ugrožavanje sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu – naveo je Salkić.

Upitan je i da prokomentirate pojavljivanje bilborda koji su jutros osvanuli u Banja Luci na kojima piše „granica postoji“ i “zato što ne damo naše nadležnosti".

- Provokativni i po vizuelnom izgledu prijeteći bilbordi su još jedan kamenčić u slaganju separatističkog mozaika s ciljem ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog jedinstva Bosne i Hercegovine. Konačan cilj je odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, što u konačnici znači ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u regiji - kazao je Salkić.

Po njegovim riječima, vlast u ovom entitetu godinama unazad priprema građanstvo na ovakav scenarij i svaki put iznova koristi nove metode i sredstva da pridobiju njihovu pažnju u tom pravcu.

- Stvari su već odavno u javnom prostoru kroz korištenje seperatističkog narativa izmakle kontroli prevazilazeći slobodu govora i političkog djelovanja prelazeći u fazu otvorenog zagovaranja rušenja ustavnog poretka bez adekvatne reakcije nadležnih državnih institucija – smatra Salkić.

Kaže kako ovakvi bilbordi unose dodatni nemir u ionako nesigurno okruženje koje se ciljano kreira za Bošnjake u ovom entitetu.

- Mi živimo u državi čije je unutrašnje uređenje plod kompromisa iz mirovnog sporazuma. Ako vlasti ovog entiteta ne poštuju mirovni sporazum u punom kapacitetu, što podrazumijeva pravo na povratak u sigurno okruženje bez diskriminacije, onda to znači odustajanje od mirovnog sporazuma čime je mir i stabilnost ugrožena - zaključio je Salkić.

O ubistvu policijskog inspektora u Bijeljini, napadu na povratnike i aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini, u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a razgovarali smo sa zastupnikom u Narodnoj skupštini RS-a Ramizom Salkićem.

Komentarišući ubistvo policijskog inspektora u Bijeljini koje se dogodilo sinoć, Salkić upozorava kako je došlo do jačanja kriminalnih skupina u bh. entitetu, kazavši da su takve spremne izvršiti atake i na policijske službenike.

  • Postoji potreba da policijski službenici u BiH bolje komuniciraju. Ukoliko bi imali jedinstvenu policijsku strukturu, imali bismo bolju bezbjednosnu situaciju. Sve dok ne dođe do realizacije reforme policijskih struktura na pravi način, možemo očekivati ovakve slučajeve – naveo je.

Kada je u pitanju pronalazak osumnjičenih za ubistva i napade na povratnike, Salkić tvrdi kako je velika dilema da li institucije nisu u stanju ili ne žele pronaći napadače.

  • OHR i Visoki predstavnik su zaduženi da prate provođenje civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. OHR treba da obezbijedi sigurno okruženje povratnicima, ali broj napada na Bošnjake i ubistva pokazuju da OHR i Visoki predstavnik ne rade dobro svoj posao.  Visoki predstavnik kroz posjete porodici Memišević i Potočarima želi pokazati javnosti da je on prisutan na prostoru RS. To je samo vizuelno, on ništa nije uradio za poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u RS-u – naglasio je.

Dodaje kako se Schmidt ponaša upravo onako kako žele vlasti u RS-u, odnosno tako što zaobilazi entietske institucije.

  • On dođe u Banja Luku, ali bude u katoličkoj crkvi, bude u Srebrenici, ali ode u MC Potočari ili ode nekome privatno. On na neadekvatan način pokušava prikazati svoje prisustvo na terenu u RS-u. Međunarodna zajednica i OHR, prije svega EU, prihvataju pritisak iz RS-a od Dodika. Podliježu njegovom pritisku i počinju se ponašati onako kako Dodik želi. Ne dopušta im ulazak u institucije RS-a, a to je njegova politika, želi prikazati da bh. entitet nije dio BiH – pojasnio je.

Što se tiče optužnice protiv Milorada Dodika, Salkić očekuje dug i neizvjestan proces.

  • Ako bi pravosuđe bilo efikasno, bilo bi brzo završeno i Dodik bi bio osuđen, jer postoje elemanti za koje Dodik treba odgovarati. Međutim, kako proces bude odmicao, tako će dolaziti do radikalizacije, okupljanja građana na administrativnim linijama i na takav način će pokušati ugrožavati stabilnost i bezbjednost. Ako bude osuđen, možemo očekivati ozbiljniju radikalizaciju situacije – upozorio je.

Uporedio je Dodika sa Miloševićem, kazavši kako se i Dodik krije iza naroda.

  • On će nastaviti sa slabljenjem države. Moguće da u nekom momentu budemo imali, kako proces bude odmicao, jednu vrstu litija kada se uključi SPC. Tada bi imali reprizu dešavanja iz Crne Gore – kazao je Salkić u 7 Plus Hayat TV-a.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

 

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, rekao je danas, 12. septembra 2023. godine, da je odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika direktna poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.

- Odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika, koji je mogao zatražiti asistenciju međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini da mu obezbijede sigurnost, direktna je poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.

Ovo je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku, da najavi dolazak u jedan grad, a onda da odustane pod pritiskom lokalne vlasti od posjete.

Direktno je ovo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog provođenja bez opstrukcija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sam visoki predstavnik je doprinio ovakvom stanju zbog propuštanja prilika da adekvatno djeluje u određenim trenucima.

Usuđujem se reći da Dodik ima doušnike u bliskom okruženju visokog predstavnika ili pak nekoga ko je u kontaktu sa ključnim informacijama i potezima visokog predstavnika i OHR-a, te se u skladu sa njima ponaša i poduzima korake.

Biće ovo veliko ohrabrenje za ekstremno radikalno orijentisane separatiste da nastave svoj pohod ka pokušaju podjele Bosne i Hercegovine i ugrožavanju mira i stabilnosti sa nesagledivim posljedicama.

Ja pozivam sve one koji imaju mehanizme odlučivanja na različitim nivoima da imaju u vidu da u ovom etitetu živi više desetina hiljada Bošnjaka koji su diskriminirani, a čija je i bezbjednost sve više ugrožena posljednjim napadima ekstremista.

Naše pozivanje na djelovanje EUFOR-a i OHR-a nije naša naivnost već obaveza da ih podsjećamo na njihove obaveze, ali i propuste danas, da ne dozvole izdaju kakvu su počinili njihovi prethodnici kada su dozvolili počinjenje genocida nad Bošnjacima u “sigurnim zonama” UN-a vojsci i dijelovima policije bosanskih Srba.

Trenutak i situacija su veoma ozbiljni i oni zahtjevaju konsolidaciju probosanskih snaga, šta god da to značilo, jer je očito da oni koji danas vode procese u Bosni i Hercegovini su jednim dijelom naivni, ne vide procese ispravno zbog želje za vlašću, drugi guraju državu u podjelu i sukobe, a treći čekaju rasplet i svoju priliku za dio teritorije Bosne i Hercegovine – rekao je Salkić.

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, prisustvovao je svečanom otvaranja novoasfaltirane dionice puta Mlječkovine-Njivice-Lužnice-Mezarje u mjesnoj zajednici Glogova, opština Bratunac.

Projekat je finansiran sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica sa 50%, Opštine Bratunac sa 30% i sredstvima građana u iznosu od 20 %. Ukupna vrijednost projekta je 112.497,37 KM. U sklopu projekta uređeno je 335 metara makadamskog puta, te je asfaltirana dionica puta ukupne dužine 465 metara.

Građani su mimo učešća u projektu skupili dodatnih više od 98.000 KM, te je kompletirana dionica asfaltnog puta dužine 1.300 metara.

Vrijednost kompletnog projekta je preko 210.000 KM.

U ovoj kalendarskoj godini, na prostoru ove opštine u mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, iz različitih izvora finansiranja i angažmanom izabranih predstavnika Bošnjaka iz Bratunca na entitetskom i opštinskom nivou, biće implementirano nekoliko projekata ukupne vrijednosti oko 1.200.000 KM.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana