U Srebrenici je 1. marta 2018. godine, u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine zvanično pokrenuta Odbojkaška sportsko-zdravstvena akademija „Mikasa“. Već na samome početku u trenažni proces je uključeno stotinu djevojčica svih uzrasta. Idejni tvorac ovoga projekta je Almir Žilić iz Tuzle. Mikasa je u saradnji sa vrijednim partnerima iz Sarajeva, Tuzle i Podrinja započela organizaciju treninga, kontinuiranu kontrolu zdravlja djevojčica, te osnivanje ženskog odbojkaškog kluba. U prvoj fazi djelovanja klub će zaživjeti u Srebrenici, a potom u još nekoliko gradova Podrinja. Baza za razvoj Akademije u Srebrenici je Sportsko-zdravstvena akademija „Mikasa“, koja već godinama djeluje u Tuzli.

-Naša želja je da pružimo djeci u Srebrenici sve što imaju djeca u Tuzli, Sarajevu, Banja Luci… Mi smo osposobljeni da organizujemo trenažni proces na najvišem nivou. Roditelji, djeca i
njihovi nastavnici prihvatili su ovu ideju i imamo najave da će biti uključeno više od stotinu djevojčica. Nemamo nikakva ograničenja, ni starosna, ni nacionalna, ni bilo koja druga. Želimo da sport spaja ljude, da ih čini boljim, da održava njihovo zdravlje. Dobili smo podršku općinskih struktura, potom podršku sa nivoa entiteta Federacije BiH, odnosno Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te od Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska, – kaže Almir Žilić.

Prema njegovim riječima, u početku će, dok se ne osposobe kadrovi za rad sa djecom, trenerice putovati u Srebrenicu. Cilj je da se u svim podrinjskim gradovima osposobe treneri za rad sa djecom, kako bi se odbojka razvijala na ovome području, neovisno od klubova u velikim centrima.

Članstvo i treninzi za sve djevojčice su besplatni.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana