Colors: Orange Color

Svečanim presijecanjem vrpce, bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo, pokrenula je proizvodnju rahat lokuma u Srebrenici. Dugo planirani poslovni potez konačno je realiziran, a posao je dobilo 10 Srebreničana.

“Strateški plan Holdinga je da Klas, kao i ostale članice koje su u našem sastavu, pospješuju poslovanje, uviđaju prilike i šire asortiman. S tim u vezi, otvaranje proizvodnog pogona za rahat lokume izvrsna je prilika kako i za nova radna mjesta, tako i za proizvodnju kategorije koja je za Klas rastuća. Projektom i artiklima se obogaćuje proizvodni portfolio Klasa ali i nastavlja graditi snažna domaća tržišna pozicija. S obzirom da je riječ o specifičnim proizvodima koji su proistekli iz tradicije domaće gastronomske kulture, ne sumnjam da će ovaj projekat biti jedan od Klasovih uspješnijih”, izjavio je Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga.

Vrijednost projekta iznosi 176.000 KM, a proizvodi pogon se prostire na oko 300 kvadratnih metra.

Iz kompanije Klas ističu kako je ovo jedan od značajnijih poslovnih poteza jer je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete koji promoviraju bosanskohercegovačku tradiciju na jedan poseban način. Uprava Klasa je posebno ponosna na činjenicu da će ovim projektom osigurati radna mjesta mladim ljudima, tačnije onoj kategoriji koja najviše razmišlja o napuštanju BiH.

“Klas kao društveno odgovorna kompanija, otvaranjem ovog pogona, mladim ljudima pruža priliku da ostanu raditi u svojoj državi omogućavajući im tako bolju egzistenciju i dobre radne uslove. Ponosni smo na činjenicu da imamo 10 novouposlenih koji će svojim znanjem, voljom i trudom doprinjeti kompaniji Klas i raditi na razvoju naših brendova, prvenstveno rahat lokuma. Ovaj projekat će doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na području Općine Srebrenica. Mišljenja sam da su radna mjesta ono što je u ovom trenutku najpotrebnije kako Srebrenici tako i cijeloj BiH”, istakao je Boris Brković, direktor kompanije Klas.

Klasova podružnica Srebrenica će na tržištu nuditi prepoznatljivu lepezu proizvoda, a planirani asortiman predviđen je da se izrađuje u različitim gramaturama i pakovanjima.

Sredstva za otvaranje pogona prikupljena kroz saradnju sa Ministarstvom za raseljena lica.

(Srebrenica.ba)

Opština Srebrenica u saradnji sa UNDP BiH raspila je javni poziv za dodjelu naknada i podsticaja za podršku novoosnovanim privrednim subjektima koji su osnovani kao direktna strana investicija, za stvaranje novih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji ili poljoprivredi.

Predmet javnog poziva je dodjela bespovratnih finansijskih sredstava od strane Opštine Srebrenica i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP-a), za privredne subjekte, preduzeća koji su registrovane na teritoriji Srebrenica u poslednjih 5 mjeseci i koji ispunjavaju druge uslove, u svrhu podrške stvaranju radnih mjesta i inkluzivnim politikama zapošljavanja.

Ukupan budžet za naknade i podsticajna sredstva biće određen na osnovu pristiglih prijava, ali neće prelaziti 77.000 KM.

Jedna firma može dobiti sredstva maksimalno u iznosu od 40.000 KM. Jednom privrednom subjektu može biti dodijeljeno maksimalno 25.000 KM za retroaktivno zapošljavanje ili maksimalno 25.000 KM za novo zapošljavanje, ali ukupan iznos dodjeljenih sredstava po oba osnova neće prelaziti 40.000 KM.

Moguće je dobiti od 2.500 do 5.500 KM za jedno radno mjesto na osnovu pola i starosne granice radnika.

Rok za podnošenje prijava je 4. maj do 12.00 časova. Dokumentacija se dostavlja u zatvorenoj koverti u Šalter salu Opštinske uprave Srebrenica sa naznakom “Javni poziv za dodjelu naknada i podsticaja za podršku privrednim subjektima za stvaranje novih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji ili poljoprivredi”.

Više na OVOM LINKU.

Iz Kompanije “Groos” PJ Rudnik olova i cinka Sase izdali su saopštenje da se radovi na čišćenju izlivene jalovine se nastavljaju.

U saopštenju se kaže da su uslovi za rad izuzetno teški zbog hladnoće, – 9 ͦ C i zbog požrtvovanosti radnika Grossa, poslije saniranja akcidenta, čini se i učinjeno je mnogo na uređenju prostora.

Od jutros, i u toku narednih nekoliko dana intenzivno će se raditi na čišćenju dionica koje su bile zahvaćene jalovinom u trenutku jučerašnjeg akcidenta i radovi se odvijaju planiranom dinamikom. i slijedi i čišćenje kanala Dimničkog potoka od nanosa jučerašnjeg preliva jalovinskog materijala.

“Važno je napomenutu da je još u toku jučerašnjeg dana i to do 11:00 časova situacija stavljena pod kontrolu i zaustavljeno u potpunosti svako dalje prelivanje jalovinskog materijala u vodotok Dimničke rijeke, čime je potpuno završen posao oko problema koji je vezan za ekološku tematiku jučerašnjeg događaja”, istaknuto je u saopštenju.

“Skrećemo pažnju i da prilikom akcidenta, izazavanog isključivo djelovanjem prirode, otapanje snijega, bujične i podzemne vode, koji se zadesio naše pivredno društvo 24. marta u ranim jutarnjim časovima, nije bilo povrijeđenih i ljudskih žrtava”, saopšteno je iz Kompanije “Groos” PJ Rudnik olova i cinka Sase.

(Srebrenica.ba)

OPZ "Drinaplod" Srebrenica poziva zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa područja Srebrenice, Bratunca i Milića da se prijave na oglas za proizvodnju krastavaca kornišona za sezonu 2018. godine. Broj mjesta je ograničen na 50 novih kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona.

Cijena I klase je 1,30 KM po kg (veličine od 3-6 cm i obima od 2 cm),

Cijena II klase je 0,60 KM po kg (veličine od 6-9 cm i obima od 3 cm),

Cijena III klase je 0,15 KM po kg (veličine od 9-12 cm i obima od 4 cm)

Neophodno je da zastupljenost u otkupnoj količine bude najmanje 75% I klase, do 20% II klase, i 5 % III klasa. Sve proizvedene količine će biti otkupljene.

Zainteresovanim proizvođačima će OPZ "Drinaplod" Srebrenica obezbjediti dovoljne količine sadnog materijala (rasada kornišona) za 1 dunum, hemijska đubriva, zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje, mrežu i žicu, odnosno kompletnu opremu i materijal za proizvodnju uz nadzor i pomoć stručnih osoba tokom cijelog procesa proizvodnje (od sadnje do berbe i isporuke).

Sadnja se vršu u mjesecu maju 2018. godine, a do tada je potrebno u aprilu pripremiti zemljište. Berba krastavaca započinje 30 do 40 dana nakon sadnje.

Cjelokupni troškovi se izbijaju iz ukupnog prihoda na kraju isplate predatih količina po klasama.

Uslov koji je neophodan za proizvodnju je adekavtna parcela i pristup vode radi navodnjavanja. Ostali detalji se uređuju međusobnim ugovorima i obavezama nakon prijava i obavljenih inicijalnih razgovora.

Pozivamo sve zainteresovane po ovom oglasu da detaljne informacije mogu dobiti u kancelariji OPZ Drinaplod Srebrenica (Market Zvorničnka II sprat) svakim radnim danom od 9.00 – 15.00 h.

Oglas ostaje otvoren do 31. marta 2018. godine.

Pogledajte PRIRUČNIK ZA PROIZVODNJU KORNIŠONA

U sklopu projekta "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima opštine Srebrenica u 2018. godini" i na osnovu Sporazuma zaključenog između Opštine Srebrenica i humanitarne organizacije "MAID" kojim su osigurana donatorska sredstva od strane Humanitarne organizacije "MAID" 40%, opštine Srebrenica 40% i vlastitog učešća korisnika 20%, u cilju razvoja plasteničke proizvodnje na području opštine Srebrenica, Načelnik opštine Srebrenica je raspisao Javni poziv za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja u projektu.

Pravo na učešće u Projektu imaju socijalno-materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja opštine Srebrenica koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili uži članovi njihovih porodica, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Javni poziv je otvoren 28. marta 2018. godine, a traje do 13. aprila 2018. godine.

Uslove, kriterije, potrebnu dokumentaciju i ostale informacije vezane za ovaj Javni poziv možete pronaći na stranici www.srebrenica.gov.ba.

(Srebrenica.ba)

Popularno