U mjestima Sandići-Lolići i Hrnčići kod Bratunca danas je, 29.maja. 2023. godine, prigodnim programom obilježena 31. godišnjica zločina nad stanovnicima ovih mjesta.

Prisutni su najprije posjetili spomen-obilježje u Sandićima-Lolićima, koje je podignuto u znak sjećanja na 11 šehida koji su svoje živote položili na današnji dan 1992. godine u ovom mjestu, u odbrani Konjević Polja od agresora , gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenima.

Potom je u džamiji u Hrnčićima upriličen i vjerski dio programa.

Kada je krajem maja došlo do protjerivanja Bošnjaka iz ovog dijela bratunačke opštine, stanovnici su se organizovali, i uz pomoć komšija iz drugih mjesta i susjednih opština, pružili su otpor agresoru 29. maja u Sandićima-Lolićima. Ovom bitkom, u kojoj je 11 šehida izgubilo život, spriječen je pad Konjević Polja, a Bošnjaci ovog kraja su, barem dijelom, tokom 1992. godine izbjegli sudbinu svojih komšija iz drugih naselja.

Zahvaljujući ovom događaju, Konjević Polje je ostalo slobodno do 13. marta 1993. godine.

Današnjem obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenima. 

Današnjim obilježavanjem završena je višednevna manifestacija “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu” kojom su se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetili najstravičnijih zločina tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana