Prilikom usvajanja Zakona o pravima porodica sa četvero i više djece u svojoj diskusiji narodni poslanik Ramiz Salkić upozorio je da bi prilikom primjene ovog Zakona moglo doći do diskriminacije određenog broja bošnjačkih porodica čija djeca pohađaju isturena odjeljenje osnovnih škola iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u naseljima Nova Kasaba i Vrbanjci.

Naime, amandmanom Kluba poslanika SNSD-a predviđeno je da pravo na ovu naknadu imaju samo porodice čija djeca pohađaju obrazovni proces kojeg organizira Ministarstvo prosvjete u ovom entitetu. Kako djeca koja pohađaju isturena odjeljenja pohađaju fizički školu u ovom entitetu, ali izvan obrazovnog procesa ovog entiteta ona po ovom amandmanu ne bi mogla ostvariti ova prava. 

U prilogu je stenogram obraćanja narodnog poslanika Ramiza Salkića.

Nakon upita na samoj sjednici predsjednik Vlade entiteta Rs, Radovan Višković, odgovorio je narodnom poslaniku Salkiću kako stoji u stenogramu sa sjednice:

Kako se i pored ovog obećanja pojavio problem kod određenog broja porodica narodni poslanik Salkić uputio je poslanička pitanja prema Ministarstvu porodice, omladine i sporta od kojeg je dobio negativan odgovor koji vam prenosimo u cjelosti.

Na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Rs-a održanoj 26. 04. 2023. godine tokom diskusije narodni poslanik Salkić je ovo pitanje delegirao predsjedniku Vlade gospodinu Viškoviću podsjetivši ga na njegovo obećanje tokom usvajanja Zakona. Što se vidi iz video zapisa diskusije:

https://www.youtube.com/watch?v=X55O9hdwirg

Nakon okončane rasprave narodi poslanik Salkić je imao razgovor sa predsjednikom Vlade Viškovićem kojem je predao negativne odgovore Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi entiteta Rs i zatražio rješavanje ovog pitanja. Nakon razgovora predsjednik Vlade se saglasio da ove porodice trebaju uživati prava i da im se trebaju uvažiti potvrde škola koje pohađaju, te da će on zatražiti da se ove porodice uvedu u prava i isprave ranija negativna rješenja. Ostaje da vidimo u narednom periodu da li će se to desiti.  Narodni poslanik Salkić je istakao da će nastaviti da prati i insistira da se ovaj problem pozitivno riješi.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana