U Bratuncu je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje „ Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu 1992.-1995. godina“ i  XVII kolektivne dženaze na Veljacima 12. maja 2023. godine.

Na dnevnom redu, između ostalog, bili su izvještaji o dosadašnjim aktivnostima, te plan aktivnosti za ovogodišnje obilježavanje pomenute manifestacije.

Donesen je zaključak da će se upriličiti obilježavanje „Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu 1992.-1995. godine“ od 03. do 29. maja 2023. godine sa  proširenijim programskim aktivnostima u odnosu na prethodne godine.

Na sastanku porodice žrtava su iskazale nezadovoljstvo radom Tužilaštva na utvrđivanju odgovornih za zločine i odnosom prema svjedocima kojih godinama ostaje sve manje.

Također, očekuje se da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dati podršku za tehnički dio organizacije, dok će nevladine organizacije, koje su članice Organizacionog odbora, u skladu sa planom provoditi aktivnosti koje će započeti 3. maja prisjećanjem na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima naselja Hranča.

Prema podacima iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine za ovogodišnju dženazu do sada su identifikovani posmrtni ostaci dvije osobe. Očekuje se da će do dženaze 12. maja biti identifikovani posmrtni ostaci ukupno 6 osoba.

Bratunac.ba

Popularno