SDA je spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH, bez obzira što bi to u ovom ciklusu siguno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA - navedeno je.

Iz SDA su nakon sjednice saopćili da Kolegij SDA poziva predstavnike svih političkih stranaka iz probosanskog bloka, mimo "Trojke", da se odlučno suprotstave namjeri visokog predstavnika da nameće nove izmjene Ustava FBiH.

- Bjelodano je jasno da je isključivi cilj novih rješenja pokušaj da se trajno ojača pozicija HDZ-a. Podrškom strankama "Trojke" u servilnom odnosu prema HDZ-u, visokom predstavniku i pojedinim ambasadorima daje se vjetar u jedra i ohrabruje ih se u namjeri da podijele i na duge staze oslabe probosanski politički faktor. Bez ostalih probosanskih stranaka "Trojka" i HDZ nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i time se izbija glavni adut onima koji bi da Federaciju trajno predaju u ruke HDZ-u - saopćeno je iz SDA.