Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je, zbog brojnih promjena i drugih društvenih okolnosti, potrebno donijeti novi ustav bh. entiteta RS. 

- Ustav štiti identitet i suverenitet RS-a, koja je njime kao entitet dobila sve elemente države, oslanjajući se na tri stuba prihvaćena u svijetu – suvereni narod, teritoriju i organizovanu vlast - istakao je Kuzmanović, dodajući da je "Narodna skupština donijela Ustav Srpske Republike BiH 1992. godine, čime se RS konstituisala kao trajna kategorija i izraz volje naroda".

Kuzmanović, koji je bio i na funkciji predsjednika RS-a, jedan je od ključnih saradnika Milorada Dodika na ovom, ali i drugi strateškim pitanjima i idejama koje Dodik plasira u javnost i pokušava realizirati.

Krajem 2021. godine NSRS je usvojila Deklaraciju o ustavnim principima. U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da treba pristupiti donošenju novog teksta Ustava RS-a.

Zastupnik SDA u NSRS-u Ramiz Salkić kaže kako je već godinama jasna intencija vlasti u ovom entitetu predvođenih Miloradom Dodikom da promijene Ustav i vrate ga na ranije postavke koje su utemeljili osuđeni ratni zločinci Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić.

- Njihova je želja da anuliraju utjecaj nametnutih amandmana na ustave entiteta nakon donošenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Prije svega tu je cilj ukidanje Vijeća naroda RS-a, ali i odredbi o ravnopravnoj upotrebi jezika konstitutivnih naroda i pisama ćirilice i latinice. Želja je obnoviti ustavnu odrednicu da je ovo entitet srpskog naroda dominantno. Sa Palama kao prijestolnicom i Banjom Lukom kao glavnim gradom entiteta. Novi ustav trebao bi biti u službi daljg razvijanja seperatističke ideje i namjera ove vlasti. Sam Dodik u više navrata je potvrdio da je novi ustav pripremljen i da se čeka povoljan trenutak da se on plasira javnosti i da kao takav bude usvojen - pojašnjava Salkić, dodajući da se sve radi u dogovoru sa Srbijom.

Faktor

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana