Bošnjaci povratnici ponovo se ugnjetavaju u RS-u i na područjima gdje lokalnu vlast čini HDZBIH.

Javnost je pratila pokušaj procesuiranja imama u Kozarcu, a sada i inspekcijsko pečaćenje džamije kod Neuma. O svim temama smo u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a razgovarali sa Ramizom Salkićem, bivšim potpredsjednikom RS-a, a sada zastupnikom u Narodnoj skupštini RS-a.

On je na početku naglasio kako je atmosfera, okruženje, ambijent u RS-u isto kao onda kada su Bošnjaci protjerani sa svojih ognjišta.

Sjetimo se oružanih prijetnji, ubijanja, ranjavanja povratnika, sada ne možemo da se zaposlimo, imamo negiranje identiteta, jezika,.. Sada smo došli u represivnu fazu pritiska na Bošnjake da nemaju pravo slobodno misliti, djelovati, razmišljati. Moramo razmišljati kako vlasti u RS-u razmišljaju. Sve ove aktivnosti su suprotne Aneksu 7 i na njih je trebao reagirati visoki predstavnik, ali njega to ne zanima i generalno međunarodnu zajednicu ne zanima i na tom polju ne rade ništa. Nismo se puno odmakli od 1992. godine – poručio je Salkić.

Što se tiče slučaja imama Amira ef. Mahića, Salkić je podsjetio kako je MUP RS-a imao na hiljade drugih slučajeva u kojima se negiraju presude, genocid, širi se mržnja i slično.

Oni su najmanje 100 puta mogli podnijeti prijavu protiv Dodika koji svakodnevno vrijeđa Bošnjake i svojim izjavama širi mržnju. Oni šalju poruku Islamskoj zajednici u BiH i Bošnjacima u RS-u. Imam Mahić je citirao neke ljude koji su pravoslavci i koji su kritički govorili o tim temama. Ne može se zabraniti sloboda mišljenja, govora… Dolazimo u situaciju da ef. Mahić koji je sa 10 godina bio u logoru, treba da se izvinjava za ono što je rekao. Pri tome Gradska skupština Prijedora se nikada nije izvinila za logore za Hrvate i Bošnajke, nisu se izvinili za Tomašicu, 3.000 ubijenih Prijedorčana – poručio je.

Naveo je kako se nikada nisu izvinili ni oni čiji su preci počinili zločine, te naglašava da nije bilo nikakve potrebe za izvinjenjem ef. Mahića.

Mi nikada nismo dobili izvinjenje ni za šta. Ko nam se izvinio za srušene džamije? Kada nam se Dodik izvinio što je rekao da hodže arlauču, da je džamija previše. MUP RS-a je pravoslaviziran. To je pravoslavni MUP. U RS-u, što se tiče političara, to su podanici i poslušnici Dodika. Ko je od političara išao posjetiti imama Mahića ili stao u njegovu odbranu. Ne smiju da kažu. Sramno i neprihvatljivo je takvo ponašanje – kazao je Salkić u 7 Plus.

Hayat.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana