Aspiracije Srbije prema Bosni i Hercegovini dio su kontinuiteta nacionalističke velikosrpske politike - kazao je za Preporod.info Ramiz Salkić, poslanik u NSRS, nakon izjave ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića.

Naime, Vučević je povodom predstojećeg obilježavanja neustavnog Dana RS-a kazao da Srbiju i RS niko ne može podijeliti i da predstojeće godine moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja.

- Od početka devedesetih Srbija intenzivno provodi različite oblike otvorenog agresivnog djelovanja prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Uvijek treba imati u vidu i u tom kontekstu je i posmatrati da je presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce genocida nad bosanskim muslimanima Bošnjacima. Ona je danas sigurno utočište za mnoge osumnjičene ali i presuđene ratne zločince - kazao je Salkić

Naglasio je da su "ove činjenice dokaz da se politika Srbije prema susjedima nije i neće u skorije vrijeme promijeniti".

- Zbog toga veoma je važno ispravno razumijevati političke i svake druge poruke koje dolaze iz Srbije. Ogromna je opasnost ove poruke zanemarivati, relativizirati i svoditi na nivo dnevno političkih.

Srbija danas kao i ranije samo deklarativno priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine dok istinski podržava Dodika koji snažno zagovara i provodi separatističku politiku u Bosni i Hercegovini - upozorio je Salkić.

Preporod.info

Popularno