Te politike su poražene, ali, nažalost, duhovi prošlosti oživljavaju.

Podsjetimo, optužnica protiv haške šestorke (Prlić i ostali) utemeljena je na tezi da je "krajnja svrha vodstva Herceg-Bosne i Franje Tuđmana bila uspostaviti hrvatsku cjelinu koja, barem djelimično, rekonstruira granice Banovine iz 1939. godine, što bi olakšalo ponovno ujedinjenje hrvatskoga naroda; a takav je entitet bio ili trebao biti direktno pridružen Hrvatskoj neposredno nakon mogućeg raspada BiH, ili u drugom slučaju, postati samostalna država u BiH sa bliskim vezama s Hrvatskom".

Svoju opsesiju obnavljanja granica Banovine Hrvatske iz 1939. godine Tuđman nikad nije tajio. Kako tada, tako i danas, ova je ideja i dalje živa.

Petog i šestog novembra 2011. godine u Švicarskoj je boravila delegacija nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNSBiH) na čelu sa Draganom Čovićem.

- Naš cilj je treći entitet u Bosni i Hercegovini, a do njega se dolazi preko izborne reforme - objasnio je prisutnima Čović, šef HDZ-a i HNS-a.

Kada se sagleda Čovićeva poruka od prije 11 godina, Stojićevo priznanje i sve što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini, jasno je da se na oživljavanju UZP projekta radi punom parom.