U prostporijama Demokratske fronte (DF) u Tuzli potpisana je izjava o formiranju skupštinske većine i Vlade Tuzlanskog kantona. Izjavu je potpisalo 19 zastupnika, 13 iz Stranke demokratske akcije (SDA), četiri iz DF-a te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji će djelovati kao nezavisni zastupnici.

- Izjavom je definirano da će se u narednih 30 dana napraviti plan i program rada sa mjerama, koji će potpisati nova parlamentarna većina. Ovo nije zaključano, pozivamo i ostale koji misle dobro građanima i kantonu da pristupe - rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog obrora SDA TK.

On je dodao da se za sada neće licitirati imenima kandidata za premijera i ministre te istakao da će o svemu odlučivati organi stranke.

- Pozicija premijera pripada SDA, kao pobjedničkoj stranci, a pozicija predsjednika Skupštine TK ide DF-u - rekao je Skopljak.

Formiranje vlasti u TK imat će utjecaja i na formiranje vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, posebno zbog popune Doma naroda.

- Ne znam kakva je matematika u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, ali mogu reći da će SDA iz TK imati tri svoja delegata - rekao je Skopljak.

Žarko Vujović, zastupnik DF-a i predsjednik Skupštine TK, rekao je da će utorak biti sastanak kolegija predsjednika svih kantonalnih organizacija stranaka koje participiraju u Skupštini TK te da će do petka biti održana konstituirajuća sjednica.

- Mi nismo zatvoreni i ovo je početnih 19. Na koliko će to izaći na kraju, vidjet ćemo, samo što su sada drugačije pozicije. U TK ima političkih subjekata koji po svoje mišljenje idu u Sarajevo. Onoga trenutka kada oni budu tražili od svojih centrala da razmišljaju autonomno, onda će moći donositi pravovaljane odluke. Sve kantonalne organizacije DF-a su autonomne u izboru partnera u vlasti. Neke strane ambasade su ucijenile neke stranke s kim smiju, s kim ne smiju - rekao je Vujović.

Kada je u pitanju Dom naroda FBiH, Vujović je rekao da će onaj ko bude imao kontrolu u tom zakonodavnom tijelu "biti vlast u FBiH".

- U Dom naroda FBiH ću ići ja u Klub Srba, a Sandra Imširović u Klub ostalih. Klub Hrvata kontrolira HDZ, ko bude kontrolirao Klub Bošnjaka i Klub Srba, taj će biti u vlasti. Jednostavno. Isto tako na državnom nivou jer se iz federalnog Doma naroda bira državni Dom naroda. Možete imati i 70 ruku u Zastupničkom domu, bez Doma naroda to ne znači ništa. Mi smo sigurno sada u boljoj poziciji - zaključio je Vujović.

Faktor.ba

Popularno

  • 7 dana

  • 30 dana

  • Sve