Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović na današnjoj hutbi pozvao je muslimane u Bosni i Hercegovini da na predstojećim izborima biraju one koji su dostojni po znanju, stručnosti, čestitosti, hrabrosti, posvećenosti i radu za opće dobro.

Kavazović je kazao danas da se muslimani nalaze pred delikatnim izborom u kojem biraju one koji treba da odlučuju o zajedničkim poslovima, o raspolaganju javnim resursima, uređenju društva i sudbini muslimana.

"U slobodi koju uživamo, u blagodatima biranja između više ponuđenih opcija, naša je i odgovornost ogromna i značaj našeg izbora i prisebnog i promišljenog biranja jesu i puni doprinos toj slobodi i budućnosti i nas sada i generacija naših potomaka", rekao je Kavazović.

Citirajući dijelove Kur'ana kazao je da odgovorne poslove treba povjeriti onima koji su dostojni.

"Odgovorne poslove naše zajednice i našeg društva neka obavljaju oni koji su ih dostojni po znanju, stručnosti, čestitosti, hrabrosti, posvećenosti i radu za opće dobro, oni koji su prema nama blagi i milostivi, a prema dušmanima hrabri i postojani", kazao je reis Kavazović.

Dodao je da se muslimani trebaju kloniti ljudi koji su svadljivi i koji prelaze sve granice pristojnosti, da im ne trebaju davati podršku jer oni stalnim svađama ruše odnose među muslimanima.

"No, odgovornost nije samo na njima, već i na nama koji ih biramo", istakao je Kavazović.

Naglasio je da muslimani trebaju birati, a ne samo glasati.

"Biramo one koji su u svojim obećanjima najrealniji, u karakteru najpouzdaniji, najsigurniji i najhrabriji; one koji će odlučno stajati na braniku naših vrijednosti; vjere, slobode, naše zajednice, našeg džemata, sigurnosti našeg naroda i naše domovine. Neka naše povjerenje dobijaju hrabri i odlučni, oni koji će se boriti za nas i za našu djecu, koji neće pokleknuti pod poteškoćama i koji će sve dati da ih prevaziđu", kazao je Kavazović.

Klix.ba

Popularno