Potpredsjednik bh. entiteta Rs i nosilac liste Pokreta za državu za Narodnu skupštinu Rs-a, Ramiz Salkić, danas je posjetio Mihaljeviće, općina Bratunac, gdje je razgovarao sa stanovnicima ove mjesne zajednice.

Tema razgovora su bili predstojeći Opći izbori u našoj domovini.

Potpredsjednik Salkić je upoznao prisutne sa jedinstvenom listom Pokreta za državu koji su formirale probosanske političke partije u bh. entitetu Rs, te ih je pozvao da daju podršku ovom pokretu.

„Posebno je važan svaki glas za probosanske stranke u entitetu koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu. Mi u ovom entitetu suočavamo se sa sistemskom diskriminacijom, koju zagovara i provodi srpska vlast. Ove procese možemo zaustaviti samo ako smo politički jaki sa izabranim predstavnicima koji će se  hrabro i odlučno suprotstaviti ovakvim politikama.“

Također se govorilo i o položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS, sistemskoj diskriminaciji, ali i drugim problemima koji su rezultat lošeg odnosa entitetske vlasti prema Bošnjacima.

„Mi smo se vratili da živimo u miru nakon počinjenog genocida nad našim narodom. Uprkos našoj želji da živimo u miru nas se svakodnevno diskriminira oduzimanjem osnovnih ljudskih prava. Cilj vlasti u ovom entitetu je naša radikalizacija kako bi opravdali svoja djelovanja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Mi trebamo ostati strpljivi i insistirati na širenju istine, traženju pravde i vraćanju oduzetih nam prava, na adekvatno obrazovanje, zapošljavanje i adekvatnu zastupljenost.

Narodna skupština ovog entiteta pravo je mjesto da se o ovim pitanjima govori, daju prijedlozi i traže rješenja.“

Potpredsjednik Salkić se osvrnuo i na održani referendum za opoziv načelnika, te se zahvalio stanovnicima ovog mjesta što su glasali za opoziv načelnika opštine Bratunac.

Stanovnici Mihaljevića su dali puno podršku Pokretu za državu i potpredsjedniku Salkiću, da nastavi i dalje da se bori za prava Bošnjaka u ovom entitetu.

Bratunac.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana