Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Rs, rekao je danas, 19. septembra 2022. godine, reagujući na izjavu Milorada Dodika u kojoj je kazao „... Sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udženike...“, da je sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, aparthejd u školama kojeg provodi vlada Rs-a, direktna posljedica Dodikovih stavova.

- Sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, aparthejd u školama u ovom entitetu, kojeg provodi vlada Rs-a, direktna su posljedica Dodikovih stavova.

Sve ove aktivnosti provode se sa ciljem realizacije neostvarenog  ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Zbog toga se kroz diskriminaciju i aparthejd žele stvoriti nemogući uslovi za život i opstanak Bošnjaka u ovom entitetu.

Zbog realizacije ovakvog ratnog cilja Bošnjaci su protjerani, imovina uništena, ubijani su i mučeni u logorima, počinjen je genocid nad Bošnjacima.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ove zločine vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba je presuđeno za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etnički progon i mnoge druge teške ratne zločine.

Danas mirnodopskim metodama bez bilo kakve sankcije Milorad Dodik predvodi one koji pokušavaju ostvariti neostvareni ratni cilj i ponovo protjerati Bošnjake kreiranjem ambijenta u kojem dugoročno ne mogu ostati da žive.

Veliko je pitanje i dilema zašto se u srcu Evrope, od te Evrope, dozvoljava diskriminacija i aparthejd na temelju ciljeva koji su bili osnov za činjenje genocida nad Bošnjacima, stanovnicima Bosne i Hercegovine i Evrope, na pragu 21. vijeka.

Indolentnost i šutnja Evrope o ovim postupcima i ciljevima pokazuje da oni nisu spremni  pozitivne evropske vrijednosti braniti podjednako na svakom mjestu i u svačiju korist.

Vrijeme je da se uspavani tzv. civilizirani svijet probudi prije negoli bude kasno i zaustavi diskriminaciju i aparthejd u entitetu kojem su nepravedno i diskriminirajući prihvatili da se zove samo po jednom narodu – rekao je potpredsjednik Salkić.

 

Popularno

  • 7 dana

  • 30 dana

  • Sve