U naselju Tegare, općina Bratunac, jučer je, prigodnim vjerskim programom, obilježena 30. godišnjica od ubistva 26 stanovnika ovog mjesta bošnjačke nacionalnosti.

U periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijena su 104 Bošnjaka naselja Tegare, dok je samo za jedan dan, 10. septembra 1992. godine, ubijeno 26 Bošnjaka. Najmlađa žrtva koja je ubijena, Vranjkovina Emina, imala je samo godinu dana, dok su najstarije žrtve, Halilović Hasnija i Nura, u trenutku ubistva imale 79 godina.

Današnjem obilježavanju  prisustvovali su i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, predsjednik udruženja RVI TK, Fahrudin Hasanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Elvir ef. Hodžić.

Jedan od organizatora današnjeg obilježavanja, Sabrija Halilović, istakao je da je na današnji dan 1992. godine od strane srpskog agresora ubijeno 26 osoba, dok su još četiri osobe preminule narednih dana od posljedica ranjavanja. Naglasio je da su u periodu agresije na našu domovinu ubijena 104 Bošnjaka Tegara čija se imena nalaze na spomen-obilježju.  Među njima 16 žena i jedno dijete od godinu dana.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u svom obraćanju prisutnima istakao je važnost kulture sjećanja.

“Naša je obaveza sve dok smo živi da se sjećamo naših ubijenih i da našu djecu učimo o onome što smo preživjeli u periodu agresije na našu domovinu. Budimo svjesni, budimo budni i naslonimo se jedni na druge. Nikada ne smijemo i nemamo pravo odustati od borbe za naša ognjišta, naša naselja, naš grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je dug koji smo preuzeli od naših šehida.”

Prisutnima su se obratili i predsjednik udruženja RVI TK, Fahrudin Hasanović, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Elvir ef. Hodžić.

U džematu Zapolje, kome pripada i naselje Tegare, u periodu agresije na našu domovinu ubijeno je više od 500 Bošnjaka.

Bratunac.ba

Popularno