Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 13. jula 2022. godine, da je sramno i neprihvatljivo da se porodicama žrtava genocida zabrani pristup mjestima gdje su ubijeni njihovi najbliži članovi porodice.

Reagujući na današnja dešavanja u Kravici gdje je Majkama Srebrenice bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

- Sramno je i neprihvatljivo da se porodicama žrtava genocida zabrani pristup mjestima gdje su ubijeni njihovi najbliži članovi porodice.

Zakon o nestalim osobama jasno propisuje pravo članova porodica žrtava da svako mjesto ubijanja njihovih članova porodica adekvatno obilježe.

Vlasti ovog entiteta i lokalne vlasti u Bratuncu, ali i u drugim mjestima u ovom entitetu, zabranjuju obilježavanje mjesta gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid.

Obaveza Tužilaštva Bosne i Hercegovine je da po službenoj dužnosti reagira i procesuira one koji zabranjuju posjećivanje i obilježavanje lokacije gdje je počinjen genocid i drugi teški ratni zločini.

Aktuelni načelnik općine Bratunac poduzeo je konkretne aktivnosti na skrivanju i uklanjanju dokaza počinjenog genocida kao i spriječavanja porodica žrtava da posjete i obilježe mjesta ubijanja njihovih članova porodica, čime je ispunio uslove da bude procesuiran u skladu sa zakonom.

Inertan odnos Tužilaštva Bosne i Hercegovine prema ovom slučaju, ali i drugim slučajevima, vjetar su u leđa onima koji bi da u potpunosti zabrane podsjećanje na genocid i druge teške ratne zločine.

Pozivam nadležna tužilaštva da prekinu dosadašnju praksu i stanu na stranu porodica ubijenih, na stranu istine i pravde.

Pozivam visokog predstavnika da sve lokacije na kojima su masovno strijeljane žrtve genocida proglasi memorijalnim prostorom pod jurisdikcijom Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Samo ovako možemo zaštititi mjesta masovnih ubistava kao trajne podsjetnike na počinjeni genocid nad muslimanima - Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica. - rekao je potpredsjednik Salkić.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana