Profesor ustavnog prava Kasim Trnka govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o mogućnostima eventualnog opoziva Milorada Dodika s funkcije člana Predsjedništva BiH, te otkrio na koji način političari u BiH mogu biti uklonjeni s kandidacijskih lista CIK-a BiH.

Na pitanje tko može pokrenuti opoziv člana Predsjedništva BiH, u konkretnom slučaju Milorada Dodika, profesor Trnka je kazao kako se prvo treba prisjetiti kako je došlo do izbora člana Predsjedništva BiH.

„Naime, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske biraju građani bh. entiteta Republika Srpska. U Federaciji BiH, neposredno se za člana Predsjedništva BiH bira jedan Hrvat i jedan Bošnjak. Ukoliko se želi napraviti opoziv jednog od članova Predsjedništva, mora se pokrenuti izborni postupak za izglasavanje opoziva, takav postupak može pokrenuti Centralna izborna komisija BiH ako ustanovi da je prekršena zakletva, da se ne pridržava Daytonskog sporazuma i iz drugih razloga. To znači da konačnu odluku donosi biračko tijelo koje je izabralo tog člana Predsjedništva“, kazao je profesor Trnka za „Slobodnu Bosnu“.

Kada je u pitanju skidanje s kandidacijske liste na predstojećim Općim izborima u BiH, profesor Trnka navodi da je u Izbornom zakonu precizno rečeno da je kao jedan od uvjeta za sudjelovanje na izborima poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i njegovo angažiranje na provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

„Moglo bi se logički zaključiti da je u Anexu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma propisano da je visoki predstavnik konačni autoritet u pogledu provođenja civilnog dijela Daytonskog sporazuma. Dakle, ako bi on ocijenio da neka osoba na funkciji opstruira provođenje Daytonskog sporazuma, a to je njegova obaveza po Izbornom zakonu, onda se može pokrenuti opoziv“, kazao je profesor Trnka za „Slobodnu Bosnu“.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana