U naseljima Suha i Zalužje kod Bratunca danas je, uz prisustvo članova porodica žrtava i udruženja, te predstavnika Islamske zajednice i entitetske vlasti, obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovih mjesta, u okviru „Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Učesnici su najprije posjetili masovnu grobnicu, koja se nalazi u Suhoj, a iz koje su ekshumirane žene i djeca, potom su položili cvijeće na spomen – obilježju.

U sklopu današnjeg obilježavanja otkrivena je i spomen – ploča za devet žrtava koje su žive zapaljene 1992. godine u kući Osmana Hodžića u naselju Suha, među njima je bio i Hodžić ( Beriz) Salmir koji je u trenutku ubistva imao 9 godina. Njegovi posmrtni ostaci će ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru Veljaci. Od 9 zapaljenih osoba četvero su bila djeca. Najstarija osoba među njima je bila Hodžić Zineta koja je imala 59 godina.

Potom, učesnici su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen – obilježju u Zalužju.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u logor na stadion fudbalskog kluba „Bratstvo i jedinstvo“ u Bratuncu, a potom u logor OŠ Vuk Karadžić. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena. 

Tokom agresije ubijeno je 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

U naselju Zalužje je tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu 1995. godine, 22 tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine.  Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

Obilježavanju 30. godišnjice u ovim naseljima je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da stravični zločini u Suhoj i Zalužju ne smiju nikada biti zaboravljeni i ne smiju ostati nekažnjeni, kako je to sada slučaj.

- Živa lomača za Bošnjake ovdje u Suhoj svjedoči o okrutnoj monstruoznosti zločinaca i njihovoj namjeri da na najsvirepiji način izbrišu svaki trag o postojanju Bošnjaka u ovom mjestu.

Ti bolesni umovi, zadojeni teškom nacionalističkom mržnjom, zatvorili su ovdje 9 osoba i žive ih zapalili. Porazno je za naše društvo, naše pravosuđe, da su počinioci ovih zločina slobodni i danas se slobodno kreću našim gradom.

Masovna grobnica koja je pronađena ovdje u Suhoj pokazuje brutalnost zločinaca prema djeci i ženama. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, svjedoče o tom brutalnom zločinu.

Stravični zločini u Suhoj i Zalužju ne smiju nikada biti zaboravljeni i ne smiju ostati nekažnjeni, kako je to sada slučaj. Samo adekvatno, potpuno i  dosljedno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima mogu biti garancija da se zločin neće ponoviti u budućnosti.

Bratunac je primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom i to se u budućnosti treba i mora promijeniti.

Zbog toga, pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da prestane ignorisati teške zločine nad Bošnjacima Bratunca, da konačno istraži i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i drugim mjestima na području općine Bratunac.

Vaš posao jeste da tragate za zločincima da ih kaznite, a ne da tragate za ravnotežom u procesuiranju ratnih zločina,  to naprosto nije moguće u Bosni i Hercegovini, jer nije bilo ravnoteže u činjenju ratnih zločina, rekao je Salkić.

Bratunac.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana