Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 9. maja 2022. godine, da su oni koje Dodik smatra antifašistima, po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida.

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da to drugi narodi ne baštine.

- Na današnji dan 1992. godine Dodikovi antifašisti su svirepo ubili 68 civila u naselju Glogova. Istog dana ubijeno je više od 10 civila u naselju Hranča. Ova dva naselja su spaljena, a bošnjačka imovina opljačkana od strane onih za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Oko 2500 Bošnjaka je protjerano, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima OŠ Vuk Karadžić, hangaru srednjoškolskog centra i staroj Građevinskoj školi u Bratuncu. Sve ovo se dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima.

Oni koji po Dodiku danas baštine antifašizam odlikuju i smatraju herojima one koji su presuđeni da su počinili genocid.

Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje on smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu antifašisti već ratni zločinci i počinioci genocida.

Popularno